Откривен споменик погинулим борцима Петрићевца

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз открили су данас у бањалучкој Мјесној заједници Петрићавац споменик за 37 бораца ове мјесне заједнице погинулих у отаџбинском рату. Градоначелник Бањалуке рекао је новинарима да је мјесна борачка организација покренула иницијативу за изградњу спомен-обиљежја вриједног 55.000 КМ, од чега је град издвојио 40.000 […]

четвртак, октобар 6, 2011 / 17:23

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз открили су данас у бањалучкој Мјесној заједници Петрићавац споменик за 37 бораца ове мјесне заједнице погинулих у отаџбинском рату.

Градоначелник Бањалуке рекао је новинарима да је мјесна борачка организација покренула иницијативу за изградњу спомен-обиљежја вриједног 55.000 КМ, од чега је град издвојио 40.000 марака, а становници МЗ Петрићевац 15.000 КМ.
Према његовим ријечима, ово је 40. спомен-обиљежје палим борцима на подручју Бањалуке. "Жељели смо да отмемо од заборава све наше суграђане који су у протеклом отаџбинском рату дали живот за РС. Тако смо учинили и у МЗ Петрићевац", рекао је Давидовић.

Он је рекао да ће на овај начин и млади нараштаји знати како је настала Српска. "Дјеца треба да знају какоје настала РС и свака генерација која долази има обавезу да чува и Српску и ова спомен-обиљежја, да их одржава, јер није рјешење у мржњи према другима, рјешење је у чувању свога, о чему морамо учити младе генерације", нагласио је Давидовић.

Он је изразио очекивање да ће ускоро у Бањалуци бити изграђено централно спомен-обиљежје, истичући да су припреме у поодмаклој фази. "Чим буду обезбијеђена средства, радови на централном спомен-обиљежју могу да почну", рекао је Давидовић и додао да ће Бањалука помоћи изградњу.

Ћургуз је новинарима рекао да је ово најцивилизованији и најхуманији начин да се покољењима која долазе за сва времена остави обавеза да никад не забораве оне који су жртвовали живот за отаџбину.

"Ми демобилисани борци захвалност дугујемо градској Борачкој организацији, Граду Бањалуци, на челу са градоначелником, мјесној борачкој организацији, мјештанима и грађанима, зато што су дали допринос да имамо мјесто гдје ћемо бар једном годишње, поводом годишњице страдања, одржати парастос и помолити се за душе наших сабораца", рекао је Ћургуз.

Он је нагласио да је имало смисла борити се за Републику Српску, јер је она трајна творевина и светиња.

"РС нам је најважнија и настојимо да заједничким ангажовањем са људима из политичког живота Српске стварамо претпоставке да она сваким даном буде све снажнија и стабилнија, прије свега у економском смислу, а онда и политички", рекао је Ћургуз.

Откривању споменика претходило је служење парастоса палим борцима коме је присуствовао велики број грађана МЗ Петрићавац, бивши борци, представници Града, Градске борачке организације и Борачке организације РС.0 КОМЕНТАРА

 1. Вјечна слава и хвала часнима који су нас одбранили!

  А оним фукарама који крчме све оно за шта су наши најбољи дали животе нека је на душу и нека им се врати све док им се сјеме не затре.

 2. Слава им!

  Само за Ању информација да смо од свештенства из Цркве на Ребровцу добили приједлог да се споменик палим борцима гради на врху Старчевице, на гробљу Шљивице, гдје ће се градити нова црква, којој ће припадати православно становништво Старчевице.
  Оно што се мени није свидјело од једног свештеника (с којим сам у добрим односима приватно) јесте то да нам је поручио да ако будемо инсистирали да то буде у кругу Ребровачке цркве, да ће то препустити борачкој организацији. Ја сам то доживио као уцјену и на сједници Савјета сам рекао: „Па нека уради борачка! Зар их није срамота да ни 15 година послије завршетка рата не постоји ни иницијатива за споменик?“.
  Нисмо баш јединствени по том питању, односно још немамо дефинисан заједнички став. Ја бих инсистирао да то буде у кругу Ребровачке цркве из разлога што је нпр. мајкама тих наших хероја (које све имају 55+ година) далеко лакше сићи у Ребровац, него пењати се на врх Старчевице. Друго, споменик би био уз саму регионалну саобраћајницу, веома прометну, као и уз тзв. источни транзит, и много више људи би га могли видјети. Треће, и сама Ребровачка црква је на подручју МЗ Старчевица.

  Постоји и идеја, у случају даљег отпора, да се споменик изгради на некој другој локацији у МЗ. Зашто мора бити у кругу неке цркве? У редовима ВРС су животе дали и људи који нису православне вјере. Ја бих предложио нпр. локацију између двије бензинске пумпе, на оној зеленој површини поред велике раскрснице, што би било доступно са више страна.

  Трећа опција јесте да прихватимо приједлог и споменик поставимо у кругу нове цркве, на локацији гробља Шљивице.

  На крају, битно је да се споменик изгради, да покажемо бар дјелић захвалности онима који су нам створили Републику Српску и који су се жртвовали за нашу слободу.

 3. Хвала на информацији Драж!

  Твој приједлог је најбољи из разлога које си навео! Искрено ме чуди да се противе томе и предлажу овако лоше рјешење, које је боље него да уопште нема споменика, али је ова варијанта у кругу ребровачке цркве много боља. Има довољно простора, не знам шта могу да планирају ту…

 4. Мислим да није битно ко ће подићи споменик, битно је да се то коначно уради. Такође сумњам да се реализацији у кругу Ребровачке цркве противе виши нивои СПЦ. Мислим да је то став појединца.
  Ја сам за то да се потписује петиција грађана Старчевице, јер 90% становништва живи низбрдо од мјеста гдје ће бити нова црква.
  Простор десно од улаза у двориште Ребровачке цркве ми је идеално за споменик. Заиста не знам зашто би то икоме сметало, а сви пролазници би могли видјети споменик.

  Нарочито ми се не свиђа уцјена да ће се онда то одрадити с локалним БОРС-ом. Није битно, БОРС и треба да учествује у томе. Нисмо ми странка да купимо гласове на нечему тако светом.

 5. Сигурно се не противе „виши нивои“.

  Свугдје у РС, а ја сам бар обишла поприличан дио, споменик погинулим борцима је у кругу цркве или просторија МЗ… које су најчешће у близини! Централни споменик у општини је негдје на трговима или неким фреквентним локацијама!

  Врх Старчевице није приступачан и једноставно није добра локација. То је једно, друго… изградња цркве јесте планирана на том простору, али од планова до реализације прође доста времена. Није добро да и изградњу споменика чекамо још годинама, то је већ давно требало да се одради, не само на Старчевици већ, посебно, и централни споменик што је национална срамота!

  Петиција је добра идеја.

  Апелујемо на свештенство Реброваћке цркве да дозволи ову изградњу. Простора има, неопходна је добра воља.

 6. Имаш ли приједлог? Да идемо на потписивање петиције у насељу?

  И у СПЦ постоји хијерархија и знаш шта сам мислио кад сам написао „виши нивои“. Сумњичав сам, јер је прво према нама ишла прича да се треба тражити дозвола из Београда, као да они нису сагласни за двориште Ребровачке цркве.

  А централни споменик, то бисмо требали сви ултимативно тражити, али ништа од тога ако у врху буду ратни профитери. То могу само саборци погинулих, а таквих нема пуно у врху РС.

 7. Počnite sa peticijom! Ne treba da se gubi vrijeme, a i vremenske prilike u narednom periodu nisu pogodne za izgradnju spomenika. Dakle, treba preduzeti ono što tome prethodi Ako se skupi značajan broj potpisa… niko tu neće moći da se protivi. BG nema veze sa tim. Na inicijativu sveštenstva Rebrovačke crkve… možda je samo potrebna dozvola episkopa. Vladika Jefrem sigurno neće biti problem. Ako mene pitaš…, mislim da su glavni upravo ovi sveštenici. Čini mi se da je otac Pero neko ko je najuticajniji tamo!

  Što se tiče drugih lokacija… ovaj prijedlog između pumpi… možda bi problem bila dozvola, a to opet znači vrijeme!

  Samo vi počnite sa peticijom i sve će da se sredi samo od sebe!

  Pozz

 8. Добро, Ања, хвала! Нисам мислио да помињемо имена. Већ сам написао, можда и превише, али нека се зна.
  Ако буде постојала воља већине, ићи ћемо на потписивање петиције од стране грађана. Не бих желио да се прави нека конфронтација са било ким из СПЦ, без обзира ко је колико достојан. Ово би требао бити заједнички пројекат цијеле заједнице. Сви као један, а не „ми“ и „они“. И ја сам мислио да се обратимо директно Господину Јефрему. Следеће седмице имамо нову сједницу, па ћу инсистирати да се не одустаје од те локације.

  Поздрав

Оставите одговор