Отказане прве двије недеље НБА, договора ни на помолу

Комесар НБА лиге Дејвид Штерн отказао је прве двије недеље нове сезоне, пошто кошаркаши и власници клубова нису успјели да се договоре око новог колективног уговора, чиме би се окончао "локаут”. Штерн је упозорио да ће сезона можда поново бити скраћивана. „Гледаћемо како се сезона скраћује сваким новим даном који пролази”, рекао је Штерн. Ово […]

уторак, октобар 11, 2011 / 14:06

Комесар НБА лиге Дејвид Штерн отказао је прве двије недеље нове сезоне, пошто кошаркаши и власници клубова нису успјели да се договоре око новог колективног уговора, чиме би се окончао "локаут”.

Штерн је упозорио да ће сезона можда поново бити скраћивана.

„Гледаћемо како се сезона скраћује сваким новим даном који пролази”, рекао је Штерн.

Ово је прво заустављање лиге још од сезоне 1998/99. године, када је сезона била сведена на 50 утакмица.

„Јаз је био толики да једноставно нисмо могли да га сада премостимо. Свакако смо се надали да неће доћи до овога”, рекао је Штерн.

Предсједник синдиката играча Дерек Фишер сложио се са комесаром и оцијенио је да пропуштање утакмица доводи сезону у опасност.

„Нисмо одабрали да будемо овде. Нисмо у позицији у којој може да се постигне фер договор са НБА”, рекао је Фишер.

Штерн је најавио у петак да ће отказати прве двије недеље сезоне ако се не постигне договор око новог колективног уговора. Представници обе стране провели су седам сати у разговору понедељак увече, док су у недељу разговарали пет сати.

„Толико смо удаљени једни од других по буквално свим питањима… Једноставно, постоји залив који нас раздваја”, рекао је комесар.

Почетак сезоне био је заказан за 1. новембар. Отказани су сви мечеви до 14. новембра, укупно 100 мечева. Дворане у којима је требало да се играју утакмице добиле су дозволу да закажу друге догађаје за те датуме.

На основу прошлогодишњег просјека посјећености (нешто више од 17.300 по утакмици) и просјечне цијене улазница, отказивање ових утакмица представља губитак од 83 милиона долара.

Осим тога, забиљежен је и губитак у продаји сувенира и паркинга за аутомобиле.

Заустављањем рада у лиги, НБА ризикује да изгуби навијаче, који су прошле сезоне доносили велике приходе лиги и учествовали у огромној гледаности такмичења.

Замјеник комесара Адам Силвер рекао је да ће лига изгубити „стотине милиона долара”, док је извршни директор синдиката играча Били Хантер процијенио губитке кошаркаша на 350 милиона долара за сваки мјесец у коме им је забрањено да играју.

Престанак рада утиче и на редаре, службенике арена, раднике на паркингу, запослене у ресторанима и остало пратеће особље НБА утакмица, којима ће сада радно време бити знатно скраћено, или ће се прикључити маси од 14 милиона незапослених у САД.

Неколико тимова смањило је особље или је смањило плате, а могуће је очекивати још отказа.

Хантер је рекао да није мислио да је цијела сезона у опасности и нагласио је да би била грешка лиге да пропусти сезону после оне у којој је телевизијска гледаност знатно скочила.

„Било би будаласто од њих да убију сезону, и то пошто долазимо после најбоље сезоне у историји НБА. А нисам ни толико сигуран да смо у таквој економској средини у којој би лига могла да се опорави од продуженог ‘локаута’“, рекао је Хантер.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор