Отказ дао челник контроверзне Ватиканске банке

Еторе Готи Тедеши, челник Ватиканске банке, морао је да напусти своју дужност, а разлог зна само група највиших званичника цркве, јер је то банка која помно скрива све – па и мутне послове. Италијански медији нагађају да је и ова оставка повезана са такозваним "Ватиликс" скандалом. Наиме, медији су до детаља долазили до повјерљивих списа […]

понедељак, мај 28, 2012 / 10:58

Еторе Готи Тедеши, челник Ватиканске банке, морао је да напусти своју дужност, а разлог зна само група највиших званичника цркве, јер је то банка која помно скрива све – па и мутне послове.

Италијански медији нагађају да је и ова оставка повезана са такозваним "Ватиликс" скандалом. Наиме, медији су до детаља долазили до повјерљивих списа Свете столице, укључујући и Финансијско пословање Ватикана.

Али, одређену улогу могле би да имају и пређашње истраге против директора Ватиканске банке због прекршаја прописа против "прања новца", макар те истраге биле и обустављене.

Ватиканска кованица евра је раритет, али тамошња банка управља милијардама
Заправо ни други банкари ни стручњаци за банке не знају тачно шта да мисле о Ватиканској банци.

"То је сасвим јединствена банка. Банка која управља милијардама, а надзире и бројне некретнине", објашњава ВолФганг Герке, предсједник Финансијског центра Баварске, и додаје:

"Та банка је активна на Финансијским тржиштима у име Ватикана и посебна је по томе што је то вјероватно једна од најнетранспарентијих банака на свијету".

Том "јединственом банком" католичке цркве много се бавио италијански новинар Ђанлуиђи Нуиц. У својој књизи "Ватикан д.д." он пише о утицају Ватиканске банке на политику, о "прању новца", о наводном учешћу у ликвидацијама непожељних и о везама са још мутнијим пословима маФије и организованог криминала – наводи Дојче веле.

И бивши италијански премијер Ђулио Андреоти имао је тајни рачун код те Финансијске институције преко којег је прошло више од 60 милиона евра.

Еторе Готи Тедеши такође није желео ништа да каже о разлогу оставке и то, како се изразио, "из љубави према папи". На тај положај је дошао јер је важио за стручног и поштеног банкара, али сада је италијанској новинској агенцији Анса рекао: "Боље да ћутим, иначе ћу рећи ружне ствари".

Управо је овај банкар 2009. из шпанске банке Сантандер доведен у Ватиканску банку како би "очистио" проблеме у црквеној Финансијској институцији.

Како је објављено, "упркос понављаним упозорењима" он није испунио "одређене задатке од изузетне важности". Шта то значи, Ватикан није желео да објашњава па су тако још више "нарасла крила" разним спекулацијама и нагађањима.

Шта се заправо догодило – да ли је Тедеши кренуо "старом" традицијом мутних послова или потпуно супротно од тога – можда је био превише ревностан у "чишћењу" па је тако изазвао бијес многих моћника у цркви, о томе јавност и медији могу само нагађати.

Италијански новинар Нуци објашњава да се у својој књизи бави (не)дјелима банке прије понтиФиката овог папе Бенедикта Шеснаестог. Али, додаје да је и овај папа, баш као и сви његови претходници, наставио са традицијом зида ћутње о Финансијским пословима цркве – што већ по природи саме ствари погодује уцјенама, корупцији и "прању новца".

Они који знају шта банка заиста ради – малобројни су. Један од њих је Тедеши, а други су чланови надзорног одбора Ватиканске банке.

О садашњем пословању Ватиканске банке, још увијек се зна веома мало. Заправо се не зна ни да ли је хапшење папиног личног собара Паола Габриелеа који је оптужен за крађу тајних података из Ватикана и њихово објављивање на Ватиликсу повезано с оставком Тедешија и на који начин.

Али, Ватикан је мјесто гдје већ два миленијума сакупљају искуства како да чувају тајне. А ако већ постоји "тајна вјере", онда је логично да постоји и "тајна ризнице Ватикана", која би лако могла остати далеко од очију јавности још који миленијум или два.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор