Органско није увијек здравије! Опасна бактерија се шири

Мање количине поврћа из Шпаније, за које се сумња да је заражено потенцијално смртоносном бактеријом, повучено је из продавница у Аустрији и Чешкој да би се спријечило ширење болести од чијих последица је у Европи умрло најмање девет особа, а више стотина људи се разбољело. Чешки званичници су објавили да је 120 органски узгајаних краставаца, […]

недеља, мај 29, 2011 / 17:56

Мање количине поврћа из Шпаније, за које се сумња да је заражено потенцијално смртоносном бактеријом, повучено је из продавница у Аустрији и Чешкој да би се спријечило ширење болести од чијих последица је у Европи умрло најмање девет особа, а више стотина људи се разбољело.

Чешки званичници су објавили да је 120 органски узгајаних краставаца, за које се сумња да је заражено смртоносном бактеријом, повучено из продаје.

И аустријске власти су саопштиле да је из продавница повучена мања количина краставца, пренела је агенција АП.

Страхује се да су још четири особе у Њемачкој умрле услед конзумирања краставаца заражених бактеријом ешерихијом коли, чиме се број особа за које се сумња да су умрле од последица заразе у тој држави попео на 10, саопштили су њемачки здравствени званичници.

Смрт две од 10 особа званично је приписана смртоносном соју бактерије, ентерохеморагичној ешерихији коли (EХEЦ).

Власти на југу Шпаније саопштиле су у суботу да су увеле рестрикције за два дистрибутера који се сумњиче да су извозили краставце заражене бактеријом која може да изазове синдром хемолитичке уремије (ХУС), пренјео је АФП.

Близу 300 случајева заразе пријављено у неколико држава протекле седмице, од којих је Њемачка прва, са 276 потврђених случајева ХУС.

Шведска је пријавила 25 случајева заразе бактеријом ЕХЕЦ, од којих је код 10 откривен ХУС, према подацима Европске комисије. Данска је пријавила седам случајева заразе од којих су три особе обољеле, а Велика Британија три случаја, од којих су два обољела.

Холандија има једног обољелог, а Аустрија два случаја заразе ешерихијом коли, док је у Швајцарској забиљежен један сумњив случај.Оставите одговор