Орден за Срђана Алексића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је у Бањој Луци Орденом части РС са златним зрацима постхумно одликовао Срђана Алексића, храброг Требињца који је 1993. године погинуо спасавајући живот суграђанину Алену Главовићу.

среда, јануар 9, 2013 / 18:04

Раде Алексић, Срђанов отац, видно потресен, примио је признање у Палати предсједника Републике Српске у Бањој Луци, гдје је поводом 9. јануара, Дана и крсне славе Републике Српске, Додик свечано уручио ордење и медаље грађанима и институцијама који су делима и заслугама посебно афирмисали Српску и српски народ.

Група припадника Војске Републике Српске је 21. јануара 1993. године легитимисала особе на требињској пијаци.

Након што су установили да је једна од легитимисаних особа Ален Главовић, Бошњак, почели су да га малтретирају и туку.

ССрђан Алексић прискочио је у помоћ Главовићу, а четворица војника су, умјесто Главовића, кундацима пушака претукли Срђана.

Од задобијених батина Срђан је пао у кому и преминуо 27. јануара 1993. године. Срђанов отац Раде у читуљи је тада написао: "Умро је вршећи своју људску дужност".

Срђану Алексићу је постхумно додијељена Повеља Хелсиншког комитета за људска права у Босни и Херцеговини, Улица Великих дрвета у Сарајеву је 15 година након Срђанове смрти названа његовим именом, пролаз у Змај Јовиној улици у Новом Саду је назван по Срђану и ту је постављена спомен-плоча у његову част, такође и у Панчеву.

На Дан државности Србије, прошле године је постхумно одликован златном медаљом Милош Обилић за испољену храброст и дјело личног херојства.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом Дана и крсне славе Српске, Светог архиђакона Стефана, Орденом Републике Српске одликовао је и Војномедицинску академију (ВМА) у Београду и српског тенисера Новака Ђоковића.