Опрез: Кафа може узроковати рак – пише на паковању од сада у Калифорнији

Продавци кафе у Калифорнији треба да ставе упозорења да тај напитак може да има потенцијално канцерогене састојке, одлучио је данас судија Вишег суда те америчке државе.

субота, март 31, 2018 / 08:31

Ради се о хемијском састојку насталом у процесу пржења кафе, акриламиду, познатом да је потенцијално канцероген, и који је у средишту осмогодишње правне битке између мале непрофитне организације и великих произвођача кафе.

Савјет за образовање и истраживање токсичних материја тражи од индустрије кафе да уклони акриламид из својих производа, или да објави знацима или натписима да постоји опасност. Акриламид су уклонили произвођачи чипса када их је та организација тужила прије више година.

Индустрија кафе предвођена фирмом Старбакс саопштила је да ниво те хемикалије у кафи није штетан и да је било који ризик далеко мањи од добробити кафе.

Судија Вишег суда у Лос Анђелесу Елајху Берл пресудио је данас да произвођачи кафе на суђењу нијесу изложили довољно основа да би њихов аргумент побиједио.

"Док је тужилац пружио доказе да конзумирање кафе повећава ризике штетности за фетус, бебе, дјецу и одрасле, љекарски и епидемиолошки стручњаци тужене стране рекли су да немају мишљење о том узроку", написао је Берл у својој пресуди.

Тужена страна није успјела да пружи довољно доказа да конзумирање кафе има благотворан утицај на људско здравље, наводи се у закључку судије.

Тужба је подијнета против Старбакса и још 90 компанија према закону усвојеном у Калифорнији 1986. који се сматра заслужним за укидање канцерогених хемикалија из више производа. Тај закон се такође критикује да је довео до убрзаних договорних рјешења.

Закон о безбједној пијаћој води и токсичкој примјени, познатији као Предлог 65, захтјева да се ознаке упозорења ставе за око 900 хемикалија за које се зна да изазивају рак или урођене мане. Према том закону приватни грађани, разне групе и адвокати могу да поднесу тужбу у име државе и добију дио од наплаћених казни због тога што нијесу дата одговарајућа упозорења.

Како наводи агенција АП научни докази о кафи су ишли у једном и у другом смјеру дуже вријеме али недавно је ублажена брига о могућим опасностима кафе, и неке студије чак проналазе да кафа има предности за здравље.Оставите одговор