Милачић Марко: Путин ми шаље милион, ишчланио бих ЦГ из НАТО

Мило Ђукановић се није појавио на сучељавању са другим предсједничким кандидатима, као ономад Милорад Додик на РТРС. РТЦГ, хинећи објективност, прави интервју са најанонимнијим од "просрпских" кандидата.

субота, март 31, 2018 / 08:28

РТЦГ не зна за иронију када је у питању политички противник Мила Ђукановића, те форсира анонимног кандидата, како би радила управо оно против чега Милачић каже да се бори. У циљу разбијања "православне већине" у Црној Гори на биралиштима. Милачићеву очигледну шалу, иронију па и сарказам, како се "чуо са Путином" и овај ће му "послати милион", третира као озбиљну изјаву, чак је издвајајући у уводу.

При свему овоме, РТЦГ је много мудрије уређивачке политике навијања за ДПС и Мила, од наше РТРС. Хинећи непристрасност, она прави интервју са противкандидатом – али за "портал". У телевизијски етер неће издвојити његове ставове или емитовати цјелокупан интервју, рачунајући на оно гласачко тијело које се таквом добавом информација не бави.

Мило Ђукановић образлаже да на сучељавање није дошао јер му је приоритет "сусрет са грађанима", што је само по себи већи сарказам од Милачићевог Путина. Таквим потезима се грађанима индукује осјећај његове посебности, недодирљивости и сљедствено томе – непобједивости.

Уосталом, просудите сами какви су Милачићеви ставови и за кога би могао да игра (осим за себе самог, наравно):

Прекинућу србо/русофобију

Кандидат Праве Црне Горе на предсједничким изборима, Марко Милачић, казао је да би, уколико би му грађани повјерили мандат, покренуо процес ревидирања одлуке о црногорском чланству у НАТО. Разбијање већинског православног становништва сматра једним од највећих проблема у Црној Гори. У интервјуу Порталу РТЦГ, Милачић каже да очекује добар резултат у првом кругу предсједничких избора, а најављује подршку оном опозиционом кандидату који се пласира у други круг.

Уколико се он нађе у предсједничкој трци у другом кругу избора, очекује подршку осталих кандидата.

Каже да његова предизборна кампања не кошта много, иако можда изгледа скупо, те да ускоро од руског предсједника Владимира Путина стиже нови милион помоћи.

Милачић би и данас запалио заставу НАТО савеза, ако би осјетио да неко понижава његов народ.

Што Вас је мотивисало да се кандидујете на предсједничким изборима?

"Да заштитим идеју која је на удару, како изнутра, тако споља: државотворну идеју петровићевске и Црне Горе Марка Миљанова, оне Црне Горе која његује најбоље односе са свима, али се не стиди да има братске односе са нама најближима, Србијом и Русијом. То се мора урадити на нов начин, цивилизовано и отворено према свима, савремено и у духу нове културе политике, у духу 21. вијека, без непријатеља.

Желим да, испред нове генерације неистрошених политичара, понудим такав концепт, модерног патриотизма, истинске грађанске Црне Горе, која чува своје биће, али и своју економију".

Какав исход очекујете у првом кругу предсједничких избора?

"Очекујем добар резултат. Ја сам у партијској политици само пар мјесеци, раније сам се бавио новинарством и друштвеним активизмом, тако да је моја идеја да створимо велику политичку снагу у овој земљи. У политици сам дугорочно, тако да сам више него задовољан овим почетком и самим током предсједничке кампање".

Уколико не будете у другом кругу предсједничких избора, да ли ћете подржати кандидата опозиције?

"Наравно, уколико неко освоји више гласова од мене и прође у други круг. Исто очекујем од својих опозиционих противкандидата, уколико ја уђем у други круг. Вјерујем да је важно да се одредимо о другом кругу, да будемо јасни и солидарни, јер то показује да ли смо овдје само због промоције и дневне политике, или због истинских промјена".

Очигледно је да Ваша предизборна кампања доста кошта. Билборди, предсједнички аутобус, спотови… Ко финансира Вашу кампању? Да ли иза Вас и Ваше кампање стоји Русија?

"Не кошта много, напротив, већ можда изгледа скупо, а то је већ комплимент за наш тим, Информативну службу и све који су укључени у ову велику идеју. Кампању финансирају грађани, све у складу са Законом, али, када већ питате за Русију, морам да кажем да се, када прифали новца, чујем са Путином и он ми потом пошаље онолико колико недостаје. Баш јуче смо се чули, казао је да ускоро шаље нови милион. Велики лидери, препознају велике идеје".

Како коментаришете аферу с потписима ДИК-а и мислите ли да Вам је то, на неки начин, нанијело политичку штету?

"Циљ режима – скупа са невладином организацијом коју финансира НАТО и америчка амбасада – сада је то потпуно јасно, била је моја кандидатура, у првом реду. На њихову жалост нијесу ми нанијели штету, већ могућност да их раскринкам, што сам и урадио са својим тимом".

На који начин бисте успоставили братске и пријатељске односе са Србијом и Русијом, како сте то раније најављивали?

"Понашао бих се нормално и зрело, за разлику од актуелне власти. Прекинуо политику непријатељства и бавио се политиком изградње мостова мира. Стопирао антисрспку и антируску политику, које су суштински дубоко антицрногорске. Створио атмосферу сарадње и партнерства. Обновио покидане економске и друге везе. Утемељио поменуте односе на бази нове културе политике, на принципима цивилизованог и пристојног, а дубоког и снажног, пријатељства. Ријечју: вратио бих Црну Гору себи".

Остаћете упамћени, између осталог, и по томе што сте палили НАТО заставу. Да ли бисте и данас то урадили и зашто?

"То је био чин самоодбране од једног дубоко недемократског процеса. Запалити заставу савеза који је убијао дјецу у нашој земљи, који контролише овдашњи недемократски режим, који на бази модерног колонијализма поробљава планету, који функционише на принципима међународног криминала, је, вјерујем, демократски и слободарски чин. Увијек бих такве ствари у-радио када осјетим да се неко игра са мојим народом и понижава мој народ. То је дужност сваког слободног грађанина".

Да ли је за Вас црногорско чланство у НАТО завршена прича и да ли бисте, уколико би Вам грађани повјерили мандат, ревидирали такву одлуку?

"Наравно да бих покренуо процес ревидирања одлуке која је донешена мимо воље већине грађана ове земље. Све остало је недемократски и све остало је чин цементирања велике неправде и насиља. Не само да бих покренуо тај процес, већ бих га свим својим снагама и демократским алатима водио до краја".

Који су највећи проблеми са којима се Црна Гора данас суочава и на који начин би их требало ријешити?

"Разбијање већинског православног становништва, цијепање бића и духовности, и, упоредо, економска окупација и поробљавање. Паралелно бих рјешавао ове националне трауме, упорном и достојанственом, зрелом политиком, не прихватајући диктате оних који су такво стање креирали".

Што би био Ваш први корак, ако би Вам грађани на овим изборима повјерили мандат?

"Окупио бих све што слободно дише у овој земљи, па у некој новој, модерној Стеги, са грађанима Црне Горе направио договор о слободи и оздрављењу друштва".

Које су три кључне ријечи које треба да описују институцију предсједника Црне Горе?

"Став. Енергија. Неистрошеност.

Порука бирачима у једној реченици?

"Будимо оно што смо били: створимо исконску и праву Црну Гору, а не лажни Монтенегро".Оставите одговор