Одсољавање: Његушки пршут мијења рецепт због ЕУ

У Матрексу сматрају да јединствена ружа вјетрова на простору Његуша и судар приморске и планинске климе изоштравају мирис и укус његошког пршута.

петак, јануар 11, 2013 / 18:13

Црногорски пршут, један је од традиционалних производа који би могао наћи пут до захтјевног западноевропског потрошача и тржишта.

Међутим, постоји опасност да ће због преговора са Европском Унијом, рецепт морати да се мијења.

Домаћи произвођаћи сматрају да је проценат соли , захваљујући модерној производњи контролисан , те да је са 9 одсто смањен на око 6 одсто . Европа, међутим тражи да проценат буде највише 4 одсто што, како наводе црногорски произвођачи, није лако .

Оснивач цетињске компаније Мартекс и произвођач пршуте Марко Мартиновић сматра да на мирис и укус његошког пршута ни када је сланији западноевропски туристи немају примједби .

"Њима пршут који је слан иде одлично уз вино и то се свима свиђа . А што се тиче укуса , турист је одушевљен пршутом " , оцијенио је Мартиновић за радио Слободна Европа .

Предсједник Удружења његошких специјалитета и цетињске компаније Никсен Траде Драган Чавор рекао је да домаћи љубитељи пршута и они из окружења , не морају да страхују да ће мањак соли покварити укус .Оставите одговор