Од страдања до слободе Брода

Ако вам, обзиром на црне листе, дјелује ван памети да ће Фронтал.СРБ најавити неки филм на РТРС, онда сте се ограничени. Код нас се зна ред. Дакле, РТРС 27. фебруара у 21:18 часова.

понедељак, фебруар 26, 2018 / 22:19

Заиста, има ли у Српској још људи који неке ствари раде зато што су исправне, а не зато што ће бити награђени? Или још рјеђе овдје и сад код нас, да нешто ипак урадите, без обзира што то има везе са неким за кога умишљате да вам је крвни непријатељ?

Око неких ствари просто не би требало бити каријеристичке расправе.

Никакав злочин, па ни ове који се тренутно чине, не смије се заборавити. Ко заборавља, иде на поправни. Фронтал.СРБ се предумишљајно придружује промоцији начина мишљења да се што више топонима и догађаја из Отаџбинског рата документаризује.

Бићемо пред телевизором у наречено вријеме.

Сервисне информације о остварењу

Документарни филм "Од страдања до слободе Брода" посвећен страдању Брођана, свирепим убиствима и мучењима Срба. Снимљен је средином прошле године поводом 25 година од ослобођења ове општине.

Филм приказује вријеме у овој општини од 1991. године до 7. октобра 1992. године, када је Војска Републике Српске ослободила Брод.

На почетку филма приказан је Брод прије почетка рата и антиратни протести грађана, а затим слиједе архивски снимци агресије хрватских оружаних снага на Брод, које су 3. марта 1992. године из Славонског Брода преко ријеке Саве прешле у Брод, што у филму потврђује изјава официра хрватске војске.

Потом су ту архивски снимци свирепих злочина у Сијековцу, те борбе Војске Републике Српске које су донијеле ослобођење ове општине, те протјерале агресоре назад на територију Републике Хрватске.

Аутор филма Миле Савић каже да је филм урадила екипа Филмског документарног центра у сарадњи са Борачком организацијом општине Брод.

"У филму говоре саговорници који су учествовали у овим догађајима, попут пуковника Војске Републике Српске Мике Шкорића који је у то вријеме био најближи сарадник генерала Славка Лисице, команданта акције ослобођења Брода", рекао је Савић, који је и предсједник Филмског документарног центра.

Он је додао да се у филму могу чути приче оних који су преживјели злочин у Сијековцу, логоре у Броду и који су учествовали у ексхумацијама посмртних остатака из масовних гробница.

"Саша Милошевић из Сијековца, који је у то вријеме био деветогодишњак, говори о трагедији своје породице, о убиству његове браће и оца, али и тортурама које је преживио", рекао је Савић.

Он је навео да је на подручју општине Брод постојало 10 логора, седам масовних гробница, у којима су пронађени и посмртни остаци дјеце, те да је било заробљено више од 2.000 цивила и бораца.

Филм садржи и аутентични снимак једне стране продукцијске куће, која је 1992. године снимала заробљенике у логорима.

Савић је најавио да је у плану Филмског документарног центра, који је прошле године основан у Бањој Луци, снимање филмова о сличним темама.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић рекао је да филм приказује истину о томе како је почео рат у БиХ.

"Филм је важан за општину Брод јер доказује како је све почело, да су српски народ и војска били приморани на одбрану", рекао је Видић.

Филм је приказан 7. октобра прошле године на обиљежавању 25 година од ослобођења општине Брод, а телевизијска премијера филма биће 27. фебруара, на Радио-телевизији Републике Српске у 21.18 часова.Оставите одговор