Обиљежавање годишњице битке на Сутјесци

На Тјентишту ће у понедјељак, 13. јуна, бити обиљежавање 68. годишњице од битке на Сутјесци у којој је за мјесец дана борбе 1943. године погинуло око 7 000 партизана, најавио је данас предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић. Полагање вијенаца и цвијећа на Централном спомен обиљежју планирано је у 11.00 часова, у […]

петак, јун 10, 2011 / 12:23

На Тјентишту ће у понедјељак, 13. јуна, бити обиљежавање 68. годишњице од битке на Сутјесци у којој је за мјесец дана борбе 1943. године погинуло око 7 000 партизана, најавио је данас предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

Полагање вијенаца и цвијећа на Централном спомен обиљежју планирано је у 11.00 часова, у 11.20 часова обраћање званичника, а у 11.45 часова пригодан културно-умјетнички програм, прецизирао је Дуњић на конференцији за новинаре.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић подсјетио је да је битка на Сутјесци била најтежа битка и прекретница у НОБ-у, јер су касније партизанске јединице прелазиле у офанизвна дејства стратегијских размјера.

Гајић је рекао да је на непријатељској страни било ангажовано 128 000 Нијемаца, Италијана, Бугара, усташа и домобрана, док су партизанске јединице бројале око 20.000 бораца распоређених у четири дивизије. Он је додао да је са партизанима била и Централна болница са око четири хиљаде рањеника.

"Иако су наше јединице биле слабо наоружане, опремљене, изгладњеле, пружиле су страховит отпор окупатору и његовим слугама и нанијеле му велики пораз. Од тада су наше снаге кренуле у офанзивна дејства до ослобођења земље", истакао је Гајић.

У Петој непријатељској офанзиви, како се још назива битка на Сутјесци, која је трајала од половине маја до половине јуна погинуло је око 7 000 партизанских бораца, међу којима и 600 жена, док су губици Сила осовине били неупоредиво већи.

Влада Републике Српске уврстила је овај догађај у календар обиљежавања значајних датума.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је толико дегутантна демагошка догма, да је ни пас с маслом не би могао појести, управо су ови лажни митови и били канап о врату бивше СФРЈ јер је његовала некакав култ личности и лажног побједника!

  А ова цифра о 7 хиљада изгинулих партизана је могуће и приближно тачна, али да су Нијемци (сила осовине, чуј ти мудролије) имали двоструко више губитака је шизофрено!
  Гдје је њемачко гробље на Тјентишу? Јесу ли то Нијемци експресно своје мртве слали у Њемачку да се покопају и то баш из те акције, док су са осталих терена нарочито гдје су се борили против Четника остављали несахрањена тијела својих бораца!?

  Докле се тим лажима, па умро је броз, побогу људи престаните нас заглупљивати са том митоманијом!
  Њемачки војни извори биљеже свега 8 (словом и бројем осам) погинулих њихових војника, шта се ту у ствари дешавало и какав карактер је имала та битка по сломиврат терену, то ни свјетске агентуре не могу докучити ни до данас!

  Чак и данас, добро опремљене екипе планинара да сиђу са Волујака и Мратиња у кањон Сутјеске и изађу на Зеленгору имали би безброј поврјеђених и мртвих без и једног метка испаљеног, куд је њих тиле водио гладне и жедне то ни небо не може да зна!

 2. zulkedin, 10.06.2011. 14:15:28

  ај мојне тисра, вас у овом тексту ословљавају са „силе осовине“ мада сте биле обичне усташке јајаре…то је још једна глупост ових излапјелих партизана. Четници су били регуларна војска ЈВУО, и за разлику од ових црвених и црних смрекара држали су градове у својим рукама, док су се ови црвени смуцали около и курвали са вашим усташким јединицама како би се увалили у те четничке градове!

 3. rammstein, 10.06.2011. 14:24:41

  За ово се слажем у потпуности! Доста митова. Посебно је дегутантно то што Влада РС подржава ове активности.

  Мит употпуњен партизанским суперхеројским филмовима… муслимани у новије вријеме само преузели начин, мало измијенили и прилагодили причу и то је то!

 4. Ko je skim sarađivao to je posebno pitanje. Prvo svi neobavješteni treba da znaju šta znači legalizovani četnik a šta nelegalni
  U prošlom ratu imate takođe slučajeve saradnje VRS sa HVO ili sa nekim muslimanima.
  U području sutjeske borbe su vodili partizani protiv četnika i ustaše protiv četnika. Italijana i Nijemaca je bilo samo u simboličnom broju, s tim da nijemci nisu išli južnije od Konjica. Prema istorijskim izvorima u području Sutjeske nije bilo uopšte nijemaca.
  Epilog je bio taj da su ustaše i partizani preživjeli strahovit poraz od strane četnika. Njemački generalštab je izvijestio Hitlera da partizani poslije ovih borbi ne prestavljaju više ozbiljnu vojnu silu, za razliku od Kraljeve vojske u otadžbini koja je poslije ovih događaja znatno ojačala.
  Vojvoda Baćović je prvi izvjestio Dražu da „u Srbiji više nema“partizana kao organizovanog pokreta.Tada se pod granicom Srbije smatrala rijeka Neretva…

 5. нека је слава палим друговима на Сутјесици,смрт банди која је за Америчке доларе издала земљу,капиталисти и клерофашисти марш из Југославије,живјело будуће јединство свих Словена на челу са мајком Русијом
  http://www.youtube.com/watch?v=Skue0ec5Bn8

 6. Ama volim ija majku Rusiju, jednu drž
  avu Slavena, al tu ne uklapam muslimane i hrvate, u tu priču ne ulazi Broz i njegova partizanija. Molim vas dostupni su dokumenti njemačkog vermahta i italijanskog generalštaba iz drugog svjetskog rata gdje se mogu nezavisno proučiti ko su bili četnici a ko partizani. Nažalost većinu partizana su prestavljali Srbi koji su prihvatali da im ideologiju nametnu muslimanii i hrvati postavljeni na vodeću poziciju. Na kraju i Staljin je imao negativno mišljenje o Brozu

 7. Et sad moram ponovo učit historiju , hitler je bio fin . on je pomagao jevreje od koljača rusa i balkanskih partizana koji su zajedno sa muslimanima napali Njemačku da bi pobili Srbe koji su tam bili na dobrovoljnom radu.U Jugoslaviji su se za narod borili legitimni i ne legitimni četnici i oni su držali beograd , Sarajevo , I sve veće gradove dok su po šumama bili pobunjenici.Veći dio partizana su bili srbi , dok je veći dio ustaša bili muslimani a hrvati su manjim dijelom bili u zelenom kadru dok su ostali bili u handžar diviziji.To sam saznao iz pouzdanih izvora i sad odo malo napolje, pametnije je nego čitat ove gluposti.

  Allahimanet…

 8. zulkedine, učiš lagano, biće nešto od tebe. Tačno vi turci ste većinom bili ustaše, a mali procenat u partizanima. Pred kraj rata te iiste ustaše su masovno prelazile u partizane koji su im sve zločine oprostili pod uslovom da u sastavu partizanskih jedinica idu u Srbiju i tamo guše četnički pokret. Upravo su te jedinice u Srbiji nad srpskim seljacima počinile neviđene zločine.
  Ako te interesuje a trebalo bi, čitaj istoriju, pitaj svoje stare sve će ti objasniti.

  Popšto zemlja?

 9. Ala bi tito popušio da mu nije bilo srba.Niti bi bilo partizana , niti komunista.
  Muslimani i hrvati do pada italije bilo u promilima.
  99, 99 %bili u ustašama.
  I srbi , bilo da su bili u partizanima ili četicima to ne kriju, već se time ponose, i hrvati seponose svojim UUUUU.
  Ali muslimani , jadna im majka, bili svi u UUUUU, ali muk.
  Budi čovjek pa kaži:bili smo UUUUUUUU.
  Ni meni nije drago što su moji svi bili od 41. u partizanima, ali kažem.Bježali u šumu od muslimanskog handžara, i od inckovih rođaka.

 10. Rixadu, sto se tice toga ko je s kim tada saradjivao, pogledaj samo ko je s kim i kada saradjivao u minulom ratu. Svako je protiv svakoga ratovao, a u odredjenim momentima svako je sa svakim saradjivao na savladjivanju trenutno zajednickog neprijatelja na odredjenom podrucju. Cetnici u odredjenim trenucima jesu saradjivali sa Nijemcima, jer im je komunizam bio zajednicki neprijatelj. Da se razumijemo, ja im to zamjeram jer su i oni time doprinijeli da se pored sveg zla, jos Srbi ubijaju izmedju sebe samo zbog ideologije. To je svakako moglo da priceka.
  A sa „Prijedorom“ se potpuno slazem i ne treba da ga nazivas bolesnikom to ti je bolna istina sa kojom tvoj narod mora da se suoci.

 11. eto, zuki, da moji ne pobjegoše ispred tvojih handžarlija i ickovih sunarodnika i predaka, sada ne bi ja bio bolestan, ustvari ne bi me bilo.
  Ostani u svom prstombrišigovno entitetu i problem riješen.
  vidiš da ni s kim ovdje ne možeš, a ako s nikim ne možeš, onda s tobom nešto nije u redu.
  Traži hećima ili efendiju da ti pravi zais.

 12. Nijemci nisu imali potrebe da se značajnije angažuju u borbi protiv partizana jer su oni sve do 1944 bili beznačajan faktor borbe.Stvaran neprijatelj bili su im četnici tj. Jugoslovenska vojska u otadžbini kojom je komandovao čiča draža.
  turska handžrar divizija je u dogovoru sa Brozom, a pod firmom bratstvo-jedinstvo te 1944 prešla na stranu partizana. Svi su imali isti cilj iz različitih pobuda:uništenje srba na njihovom etničkom prostoru.
  Turci, za sada toliko, kad ovo shvatite idemo dalje, malo detaljnije.

  i turčine, pošto zemlja?

 13. القرآن الكريم, النبي وأهل البيت, عقائديات, تربويات, فقهيات, كتاب في مقالة, مِرآة الرشاد ـ في الوصيّة إلى الأحبّة والذرّيّة والأولاد, التاريخ الإسلامي, مفاهيم إسلامية الإمام الرضا
  حياته, عصره, امامته, هجرته, رواته, محاوراته, كراماته, ولاية عهده, احاديثه, ادعيته, كتبه, شهادته, زيارته, ادبياته, مكتبته مشهد الإمام الرضا
  العتبة الرضوية, مظاهر ثقافية, جغرافية مشهد, معرض الصور, يوميّات .. مصوَّره المكتبة الإسلامية
  القرآن الكريم, نهج البلاغة, الصحيفة السجادية, مكتبة أهل البيت العالم الإسلامي
  المدن الإسلامية, المواسم والمراسم, اشياع أهل البيت, الهاشميون, المشاهير, المزارات, من اقاليم المسلمين مدينة للصغار
  رجال التوحيد .. في تيار الحياة, حدائق و أناشيد, شارع القصص, ذكريات لا تُنسى, نافذة باللون الأسود و الأحمر, الدرب الصاعد إلى الله

 14. PERO PERIĆ
  POŠTOVAOC SAM ČETNIČKOG POKRETA,u arhivu JNA, Beograd postoji jedan dokumenat u kojem Draža hvali Savu Kovačevića kao vrsnog, sposobnog i poštenog Srbina i komandanta.
  U rejonu Sutjeske , prema svjedočenju očevidaca, Sava je došao u sukob sa Brozom kojkeg je nazvao nesposobnim komanmdantom kojem uopšte nije stalo do sudbine naroda. Neposredno poslije toga je Sava poginuo, interesantno ne postoji ni jedan očevidac. Opšti je zaključak da je Sava ubijen po naredjenjuu Broza.

Оставите одговор