Банкарство у РС: Капитал код странаца, добит исто

У Републици Српској 96 одсто банкарског капитала налази се у рукама осам иностраних банака. Taкође, сва добит од банкарских послова не завршава у Српској, иако банке не плаћају ПДВ на платни промет и финансијске услуге. Од 10 банака са већинским иностраним капиталом доминира аустријски у три банке, док је по једна банка у већинском власништву […]

петак, јун 10, 2011 / 12:30

У Републици Српској 96 одсто банкарског капитала налази се у рукама осам иностраних банака.

Taкође, сва добит од банкарских послова не завршава у Српској, иако банке не плаћају ПДВ на платни промет и финансијске услуге.

Од 10 банака са већинским иностраним капиталом доминира аустријски у три банке, док је по једна банка у већинском власништву акционара из Словеније, Србије, Литваније, Холандије и САД, подаци су Агенције за банкарство РС.

Економисти тврде да домаће банке не могу да издрже конкуренцију иностраних које су запосјеле домаће тржиште, па у појединим мањим мјестима у РС има и до десет банковних пословница.

Међу банкама из РС које успјешно послују у тржишној утакмици са великим конкурентима из иностранства је Нова банка Бањалука са већинским домаћим акционарима.

Директор ове банке Милан Радовић рекао је да добит банака по исплати пореза одлази у мјесто у којем је сједиште власника акција, док се за акционаре Нове банке добит исплаћује у РС, јер су већина домаћи субјекти.
“Ова банка није имала ни проблем са незаконитим повећањем камата усљед свјетске економске кризе, што се види из анкета клијената који су нашим услугама задовољни”, рекао је Радовић.
У Удружењу за заштиту потрошача кажу да банке користе неквалитетан законски оквир и намећући своја правила игре на штету клијената, док поједине стране банке подижу каматне стопе, што не би смјеле у матичним државама.

“Проблем представља чињеница, да банке не плаћају ПДВ на платни промет и финансијске трансакције иако је ријеч о новој вриједности”, тврде потрошачи.

Према ријечима директора НЛБ Развојне банке Радована Бајића, одлив добити из РС је мањи од прилива капитала, јер у посљедње двије године није било великих исплата дивиденди акционарима.

“Слободна новчана средства банака у РС држе се у Централној банци БиХ и код других банака у иностранству које имају одговарајући рејтинг. Када је у питању НЛБ развојна банка она је у прошлој години имала одлив од 3,5 милиона КМ што није много”, рекао је Бајић.0 КОМЕНТАРА

  1. Проблем представља чињеница, да банке не плаћају ПДВ на платни промет и финансијске трансакције иако је ријеч о новој вриједности”, тврде потрошачи.
    Hoće potrošači da im poskupe bankarske usluge za 17%. Da su ikada učili Finansije znali bi značenje termina prevaljivanje poreza.
    Nova Banka je po Agenciji ima vlasnika iz Holandije, ali po novinaru i direktoru je domaća.
    Po kvalitetu članka rekao bih da je ovo mogao da inicijalno objavi samo FOKUS.

Оставите одговор