Обавјештајна афера у Израелу: Права грађана и крилати коњ

Израелска полиција користила је програм "Пегаз" при праћењу телефона више десетина истакнутих грађана Израела, укључујући и сина бившег премијера Бењамина Нетањахуа, пишу данас израелски медији.

понедељак, фебруар 7, 2022 / 11:41

Пословни дневник "Калкалист" претходно је писао да је полиција користила "Пегаз" без судског одобрења над лидерима покрета против Нетањахуа.

Полицијски званичник Коби Шабтај рекао је да је након посљедњих медијских извјештаја од министра за јавну безбједност Омера Барлева затражио да формира "спољну и независну комисију ради истраге и на чијем ће челу бити судија".

"У склопу резултата о нерегуларностима и пропустима комисија ће реаговати у складу са законом", нагласио је Шабтај.

"Пегаз" је програм израелске фирме "НСО" и био је у средишту међународног скандала након открића да су софтвер користиле администрације широм свијета ради праћења активиста, политичара, новинара па чак и шефова држава.

Израел се нашао на удару критика, јер је дозволио извоз ове врсте технологије државама у којима се слабо поштују људска права, али извјештај "Калкалиста" је покренуо и скандал на територији те државе и покретање више истрага.Оставите одговор