Обама забринут због вјерских сукоба у Египту

Предсједник САД Барак Обама "дубоко је узнемирен” због вјерског насиља у Египту и позвао је све стране на уздржаност, саопштено је из Бијеле куће. „Предсједник је дубоко узнемирен због насиља у Египту, које је за посљедицу имало трагичне погибије демонстраната и припадника снага реда”, рекао је Обамин портпарол Џеј Карни и изразио солидарност САД са […]

уторак, октобар 11, 2011 / 07:23

Предсједник САД Барак Обама "дубоко је узнемирен” због вјерског насиља у Египту и позвао је све стране на уздржаност, саопштено је из Бијеле куће.

„Предсједник је дубоко узнемирен због насиља у Египту, које је за посљедицу имало трагичне погибије демонстраната и припадника снага реда”, рекао је Обамин портпарол Џеј Карни и изразио солидарност САД са том земљом која пролази кроз тежак период.

„Време је да све стране покажу уздржаност како би Египћани могли да напредују ка стварању снажне и уједињене земље”, додао је Карни.

„У тренутку када Египћани дефинишу своју будућност, САД и даље сматрају да права свих мањина, укључујући и Копте, морају бити поштована, као и да сви људи имају право да мирно демонстрирају и слободно упражњавају своју вјеру”, додаје су у саопштењу.

Ти трагични догађаји, поручено је из Бијеле куће, не смију да спријече одржавање избора у Египту и наставак транзиције ка демократији која би била „мирна и праведна”.

Послије демонстрација у недељу у Каиру, које су почеле мирно, а завршене сукобима, 24 особе су погинуле, а 200 их је повријеђено. Више хиљада Копта окупило се на том скупу како би протестовало због спаљивања једне коптске цркве у области Асуан на југу земље.Оставите одговор