Обама и Коморовски данас разговарају о одбрани и енергетици

Амерички предсједник Барак Обама разговараће данас са пољским предсједником Брониславом Коморовским у завршници своје европске турнеје, о питањима одбране, енергетике и безбједности, као и о незадовољству Пољака због промјене плана о инсталирању ракетног штита у тој земљи. Обама, који је током европске турнеје посјетио и Ирску, Велику Британију и Француску, положио је синоћ вијенац на […]

субота, мај 28, 2011 / 16:15

Амерички предсједник Барак Обама разговараће данас са пољским предсједником Брониславом Коморовским у завршници своје европске турнеје, о питањима одбране, енергетике и безбједности, као и о незадовољству Пољака због промјене плана о инсталирању ракетног штита у тој земљи.

Обама, који је током европске турнеје посјетио и Ирску, Велику Британију и Француску, положио је синоћ вијенац на гроб Незнаног јунака и на споменик жртвама побуне у Варшавском гету.

Једна од најважнијих области разговора биће енергија, јер Пољска има резерве шкриљца у којима се налазе резерве природног гаса, јавља Би-Би-Си.

Њемачка и Русија не желе да се отварају те резерве, Берлин због заштите човјекове околине, а Москва јер сама извози велике количине гаса у цијели регион.

У Варшави се надају да ће Обама подржати отварање резерви шкриљца, у сарадњи са америчким енергетским компанијама.

Лидери Пољске надају се да ће Обама исправити оно што многи виде као омаловажавање када је блокирао план свог претходника Џорџа Буша о постављењу ракетног штита.

Званичници у Пољској разорачани су што је Обама одлучио да стопира план о постављењу штита у Пољској, што се сматра као уступак Русији.

Бијела кућа је раније најавила најмање једну иницијативу у Пољској која се тиче безбједности.

Званичник за националну безбједност Лиз Шервуд Рандал рекла је да ће један посебан одред ваздухопловних снага бити смјештен у Пољској.

"Ријеч је о малом сталном присуству на терену, а затим ће услиједити ротационо присуство које ће бити субстанцијалније", рекла је она.

Обама није, ипак, одобрио жељу Пољске да се укине виза за Пољаке који желе да путују у САД.

Неколико сати прије доласка Обаме сви медији у Пољској обавјештавали су о одбијању оснивача Солидарности Леха Валесе да се сусретне са Обамом.

Валеса је рекао да страхује да би тај сусрет био само прилика за заједничко фотографисање након извејштаја да је он увријеђен што није добио прилику да се састане насамо са америчким предсједником.

"Надам се да ћу се једном састати са Обамом, али не сада", рекао је Валеса агенцији Франс прес.Оставите одговор