Вукчевић зове Карлу: Вино са ликовима Караџића и Младића чека неотворено

Владимир Вукчевић још чува двије флаше вина за Карлу дел Понте која је својевремено најавила да ће са њим да наздрави за хапшење Караџића и Младића. – Хапшењем хашког оптуженика Ратка Младића задовољена је правда, а то је за мене као тужиоца веома важно, али је важније како се сада осећају породице жртава које су […]

субота, 28 маја, 2011 / 15:43

Владимир Вукчевић још чува двије флаше вина за Карлу дел Понте која је својевремено најавила да ће са њим да наздрави за хапшење Караџића и Младића.

– Хапшењем хашког оптуженика Ратка Младића задовољена је правда, а то је за мене као тужиоца веома важно, али је важније како се сада осећају породице жртава које су живеле за овај тренутак и због тога, пре свега, Младићево хапшење је за мене велика сатисфакција – изјавио је за Данас тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

На питање колико дуго се сумњало да се Младић налази у селу код Зрењанина, Вукчевић је одговорио: Таман толико колико је требало да га ухватимо.

Акција лоцирања и хапшења Ратка Младића извршена је веома ефикасно, нагласио је Вукчевић.

Најважније је сада, подвукао је, да је Младић доступан правосудним органима наше земље и да ће се, ако се испуне услови које прописује Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, наћи у Хашком трибуналу.

Бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте раније је најавила да ће доћи у Србију када буде ухапшен Младић.

У мом кабинету још увијек стоје, сад већ чувене, две флаше вина које ми је управо Карла дел Понте донијела својевремено и рекла да ћемо их отворити заједно када ухапсим Ратка Младића и Радована Караџића.

На једној флаши је етикета са Караџићевим ликом, а на другој са Младићевим, испричао је Вукчевић и позвао бившу тужитељку да их отворе.

– Посао је готов и дошло је време да се наздрави – рекао је Вукчевић и додао да је одолио искушењу да отвори прву боцу када је Караџић ухапшен 2008, рекавши да славље не може бити потпуно док Младић не буде ухапшен.

Упитан да ли ће позвати новог тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца да им се придружи у прослави, Вукчевић је одговорио да Брамерцов "посао сада треба да почне", будући да се очекује да Младић ускоро буде изручен Хагу.

Вукчевић је потврдио да ће бити процесуирани сви који су пружали и пружају подршку хашким бјегунцима.

Тужилаштво за ратне злочине је преузело надлежност над „јатацима“. Горан Хаџић је још на слободи. Огромна штета наншена је овој земљи због дјеловања „јатака“ и ми ћемо наставити да их гонимо, навео је Вукчевић и додао да се ради о озбиљном кривичном дјелу.

Коментаришући здравствено стање Младића, Вукчевић је рекао да је он способан да прати суђење у Хагу, укључујући и поступак екстрадиције.

– Видели су га моји заменици, ја нисам желео да га сретнем, баш као ниједног од пет хашких бегунаца које сам до сада лоцирао, ухапсио и предао Трибуналу, почев од 2006, од када сам на челу Акционог тима. То је мој принцип – рекао је Вукчевић.

Водићемо веома рачуна о његовим људским правима, у складу са европским стандардима, закључио тужилац за ратне злочине.Оставите одговор