Обама ће дозволити већу експлоатацију америчке нафте

Амерички предсједник Барак Обама, суочен са све већим незадовољством грађана због високих цијена бензина, данас је најавио да ће предузети нове мјере да би се повећала експлоатација нафте и гаса у САД, како на површинама у јавном власништву, тако и на морском дну. То је најновији уступак који је Обама начинио својим критичарима, у вријеме […]

недеља, мај 15, 2011 / 18:25

Амерички предсједник Барак Обама, суочен са све већим незадовољством грађана због високих цијена бензина, данас је најавио да ће предузети нове мјере да би се повећала експлоатација нафте и гаса у САД, како на површинама у јавном власништву, тако и на морском дну.

То је најновији уступак који је Обама начинио својим критичарима, у вријеме када се за галон бензина (3,79 литара) у неким дијеловима САД плаћа и четири долара.

Званичници админситрације кажу да саопштење предсједника, које укључује планове за проширење експлоатације на Аљасци, и могућности нових истраживања морског дна дуж обале Атлантика, треба дијелом да одговори на замјерке критичара.

Републиканци и представници крупног бизниса тврде да влада води политику која гуши експлоатацију нафте и гаса, чиме спречава отварање нових радних мјеста и повећава зависност земље од увозне енегрије, што доводи до поскупљења.

У стварности, та нова политика неће имати тренутног ефекта на снабдевање нафтом и гасом, нити на њихову цијену, као што ни нови простори за експлоартацију неће бити брзо отворени.

Ти скокови цијена бензина су често привремени и, иако нема брзог рјешења проблема, има смисла да предузмемо неколико корака , рекао је Обама у редовном обраћању нацији.

Предсједник се том најавом вратио на терен домаће политике, након двије недеље интензивне усмјерености на операцију у којој је убијен Осама бин Ладен и на шири проблем тероризма, као и на више жаришта на Блиском истоку.

Предсједник САД је, такође, рекао да ће његова администација почети са аукцијама за додјељивање дозвола за експлоатацију нафте на сјеверу Аљаске.

Поред тога, убрзаће се анализа еколошких последица експлоатације нафте дуж централне и јужне америчке атлантске обале, и размотрити могућност давања дозвеле за црпљење у неким од тих области.

То је значајна промјена у односу на досадашњу политику администрације, која забрањује експлоатацију на подморју Атлантика све до 2018. године.

Влада такође намјерава да пружи подстицај компанијама да убрзају експлоатацију нафтних поља са којих већ имају право да црпе нафту, али их још не користе.

Представнички дом Конгреса, у коме доминирају републиканци, прије десетак дана усвојио је три закона којима би се значајно проширила подручја отворена за експлоатацију. Иако нема изгледа да они буду усвојени и у Сенату, гдје су демократи већина, а администрација им се противи у облику у коме су написани, у Бијелој кући су раније већ најавили да неке од тих предлога могу да привате.Оставите одговор