Нула потиче из Лепенског Вира?

Прапостојбина цифре, за коју се дуго вјеровало да је стигла са Арапима, налази се на нашим обалама Дунава.

недеља, септембар 9, 2012 / 15:51

Ко је први придодао нулу (0) низу прадавних цифара којима су наши преци све и свашта записивали и збрајали?

Математичари још нису објаснили зашто су у Месопотамији божанским бројевима сматрани 3, 4, 5, 12 и 60, упозорава Божидар Трифунов Митровић, доктор правних наука, који на властито запажање узвраћа: "Одговор се крије на обалама Дунава – у Лепенском Виру и Винчи, а доказе тог изворишта налазимо у Русији”.

У међуречју Тигра и Еуфрата је испрва број 10 (десет) исписиван као "О” (коло).
Упорни трагалац за прасловенским коренима блесак откривалачког надахнућа доживио је прије неколико година, разгледајући фреску "Српски чудотворци” у предивном Архангелском саборном храму, међу кремаљским зидинама у првопрестоној Москви, како нас у својим романима подсјећа Борис Акуњин. Кога је то надарени иконописац насликао?

Светог Саву Сербског и Преподобног Симеона.

У књизи "Старословенски језик и писмо Етрураца”, свештеник Светислав С. Билбија правилно је прочитао натпис на Златној плочици из Пиргија (шести век пре нове ере) као КолоВени, "али није знао прави смисао и да је из те речи настала реч СлоВени”, сматра наш саговорник, чије је необично и узбудљиво штиво на 180 страна изузетно лепо осликаних страница, "Азбучна математика Винче”, недавно на српском изашло испод штампарске пресе.

И одмах оповргава уврежено мишљење: "Није тачна тврдња да је нула била непозната у Европи и да су је Европљани примили из Индије, преко Арапа”.
Одгонетање правог назива Словена помоћи ће, додаје он, да се објасне неколике очигледне противречности у историји математике:

  • – Европа није познавала нулу до доласка арапских освајача;
  • – такозване арапске цифре, по тврђењу самих Арапа, нису арапске;
  • – Арапи су цифре преузели из Индије, али овакве цифре – нуле није било у Индији до 8. вијека;
  • – цифре из Индије преузели су западни Арапи, а не источни, иако је било логично да су то учинили – ако јесу – источни Арапи који су јој били ближи;
  • – цифр(а) је била ознака за нулу;
  • – цифр(а) је била ознака за тајни знак.

Понадајмо се, поштовани читаоци, да вас већ нисмо збунили. Не часећи ни часа, Божидар Митровић обзнањује као својеврсну свету тајну да су "знаци азбучног писма и азбучне математике настали прво у Лепенском Виру”, пре око 9.000 година, коју је почивша литванско-америчка археолошкиња Марија Гимбутас још деведесетих година минулог столећа назвала "колевком старе Европе”. Или прве Европе, ако вам је лакше да прихватите.

Скорије истраживање руско-америчког биолога са Универзитета Харвард, Анатолија Алексејевича Кљосова, утемељено на ДНК генеалогији, осветљава да (Пра)Словени потичу с Балкана од пре тачно 12.200 година, што потврђује тзв. хаплогрупа R1a1! Своје тумачење, које оставља без даха док га читате, угледни научник, некадашњи професор Московског државног универзитета, саопштиће први пут и у Србији на међународном саветовању "Ка изворишту културе и науке”, од 21. до 23. септембра у Београду.
Где се, у међувремену, затурила наша лепенсковирска нула, иза које се ређа још девет цифара у десетичном (декадном) приказивању?

Годинама мукотрпно проучавајући староставне списе и ишчитавајући потоње рукописе, Божидар Митровић је установио да је арапско "сафира” на латинском преименовано у ништа – nullum. Ако нисте знали, (Пра)Словени су дуго користили азбучне ознаке да би исказали бројеве. Којим је мисаоним беспућима ваљало стићи до – нуле?

Пратећи оскудне и нејасне трагове, писац речене научне приповести, проткане бројним опаскама, налазима, цртежима и сликама, за неупућеног покаткад сувишним, води нас у сам освит европске културе (и цивилизације). У Лепенски Вир на Дунаву, у којем су бројеви настали да би се пратило кретање Сунца. Коначна представа: круг као вечни васкрс природе.

У време Лепенског Вира и Винче, наставља наш саговорник, нула није била "ништа”, већ поимање "Аз” (првоизворника – Сунца О), као вечног васкрса Кола древних Коловена (Словена). "Знаци азбучног писма и азбучне математике настали су прво у Лепенском Виру”, закључује Божидар Митровић.

Добродошли у прапостојбину нуле!

"Архитектура Лепенског Вира је прва позната архитектура у свету у којој се ’осећа’ присуство бројева: нико није до сада успио да савлада ову математику, она је непредвидива и заувек изгубљена за нас”, рекао је недавно архитекта проф. др Предраг Пеђа Ристић.

Чувени руски математичар Владимир Андрејевич Стеклов рекао је у 19. вијеку да је "математика увијек била и јесте извор философије, да је она изнедрила философију и може се слободно назвати мајком философије”.

У кратком предговору проф. др Милан Божић, с Математичког факултета у Београду, потцртава да нас "Азбучна математика Винче” враћа у доба "када су математика и философија биле једно”.

"Све је Коло”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор