Нуклеарке (ни)су опасне по здравље

Истраживање у Великој Британији није утврдило ништа што би указивало да су дјеца која живе у близини нуклеарних електрана под повећаним ризиком да оболе од леукемије, али у Њемачкој су дошли до упозоравајућег резултата. Научници Комитета за медицинске аспекте радијације у природној средини (КОМАРЕ), који су обавили истраживање, утврдили су да је између 1969. и […]

четвртак, мај 12, 2011 / 10:36

Истраживање у Великој Британији није утврдило ништа што би указивало да су дјеца која живе у близини нуклеарних електрана под повећаним ризиком да оболе од леукемије, али у Њемачкој су дошли до упозоравајућег резултата.

Научници Комитета за медицинске аспекте радијације у природној средини (КОМАРЕ), који су обавили истраживање, утврдили су да је између 1969. и 2004. на удаљености до пет километара од британских електрана забиљежено само 20 случајева дјечије леукемије, а на подручју ширем од 25 километара 430 случајева.

Наведена учесталост обољења није ништа већа него у областима у којима уопште нема "нуклеарки", истакли су стручњаци ЦОМАРЕ, закључујући да су дјеца која живе у близини нуклеарних централа под изузетно малим додатним ризиком да оболе од леукемије, а можда је он чак раван нули.

Истраживањем КОМАРЕ била је обухваћена околина 13 "нуклеарки" у Великој Британији. Алекс Елиот, предсједник ЦОМАРЕ, нагласио је да би и убудуће требало будно пратити евентуалну везу између близине "нуклеарки" и леукемије, али да би било мудро потражити узроке овог обољења код дјеце и на другим странама.

Има стручњака који сматрају да би појава леукемије можда могла да буде доведена у везу и с неком врстом инфекције, највјероватније вирусном – јавља "Дојче веле".

Али, њемачка студија из 2007. дала је супротне резултате од ове британске, пошто је њен закључак био да постоји знатно повећање ризика од дечије леукемије у околини "нуклеарки".

Стручњаци КОМАРЕ истичу да је на такав резултат вјероватно утицала јединствена појава знатно већег броја случајева леукемије око њемачке "нуклеарке" у Кримелу између 1990. и 2005, каква није регистрована ни око једне друге нуклеарне електране у тој земљи.

Председник КОМАРЕ нагласио је да се налази британске студије односе само на услове нормалног рада "нуклеарки", али наводи да су нека истраживања показала да чак ни чернобиљска катастрофа 1986. није имала веће посљедице за учесталост леукемије међу дјецом.Оставите одговор