НСРС: Усвојен извјештај о сарадњи са Хагом

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас извјештај о сарадњи институција Српске са Хашким трибуналом од 1. априла до 30. септембра прошле године, у којем је констатовано да је РС у овом периоду извршила све тражене обавезе према Хагу. У извјештају се наводи да су у септембру прошле године обављена три информативна […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 14:03

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас извјештај о сарадњи институција Српске са Хашким трибуналом од 1. априла до 30. септембра прошле године, у којем је констатовано да је РС у овом периоду извршила све тражене обавезе према Хагу.

У извјештају се наводи да су у септембру прошле године обављена три информативна разговора са ближим рођацима оптуженог генерала Ратка Младића, те да се константно врше провјере кретања више лица припадника бившег обезбјеђења и лица која су у родбинским или пријатељским односима са Младићем, који су настањени на подручју РС или Србије.

Замјеник директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Цвјетко Савић рекао је да су институције власти РС, а посебно МУП и Републички центар, у овом периоду наставили да испуњавају обавезе према Хагу у складу са законом и Резолуцијом о сарадњи са тим судом, коју је парламент РС усвојио 2004. године.

Савић је напоменуо да је сарадња институција РС са Хашким трибуналом одвија у правцу регионалне сарадње обавјештајних служби, размјене оперативно обавјештајних података и одржавања радних састанака.

Он је истакао да посебан проблем представља обезбјеђивање докумената из архива бивше ВРС за потребе тимова одбране оптужених пред Хашким трибуналом из РС, а која се налази у касарни "Козара" у Бањалуци и под ингеренцијом је Министарства одбране БиХ.

Савић је затражио да Републички центар Народној скупштини РС доставља шестомјесечне или годишње, умјесто досадашњих тромјесечних извјештаја о сарадњи институција РС са Хашким трибуналом будући да су активности знатно смањене у односу на ранији период.

Мирослав Којић из СДС-а сматра да је потребно да Републички центар и остале институције РС активније раде у помагању и заштити Срба оптужених за ратне злочине пред Хашким трибуналом у прибављању доказа и свједока.

Извјештај је подржало 66 народних посланика, три посланика су била против и нико уздржан.Оставите одговор