Новинари у Фукушими

Јапански и страни новинари обишли су данас први пут нуклеарну електрану Фукушиму, тешко оштећену у земљотресу и цунамију у марту ове године, што је била највећа катастрофа ове врсте од Чернобила 1986. године. Представници медија видјели су призоре великог уништења: полупане и преврнуте камионе, порушене зидове зграда са реакторима и гомиле крхотина чије уклањање није […]

субота, новембар 12, 2011 / 10:54

Јапански и страни новинари обишли су данас први пут нуклеарну електрану Фукушиму, тешко оштећену у земљотресу и цунамију у марту ове године, што је била највећа катастрофа ове врсте од Чернобила 1986. године.

Представници медија видјели су призоре великог уништења: полупане и преврнуте камионе, порушене зидове зграда са реакторима и гомиле крхотина чије уклањање није почело ни осам мјесеци од цунамија.

Јапанске власти дозволиле су новинарима да обиђу Фукушиму да би показале да је ситуација у електрани стабилизована. Репортери су, ипак, морали да носе заштитну опрему за цијело тијело и прођу контролу степена озрачености послије обиласка, преноси АП.

Новинарима је било дозвољено да споља обиђу неколико зграда са оштећеним реакторима на обали океана, а потом су одведени у оперативни центар за ванредне ситуације, гдје им се обратио министар за заштиту животне средине Гоши Хосоно.

Влада и токијска електродистрибуција, која управља електраном, тврде да је тренутно цурење радијације далеко мање опасно него у првим данима послије катастрофе. Они наводе да су у току радови на "хладном гашењу" реактора, када се температура у њиховој унутрашњости обара на ниво који се може контролисати.

У електрани су се послије удара цунамија догодиле експлозије и топљења језгара. У наредних неколико седмица из Фукушиме Даичи ширили су се радиоактивни материјали, због чега је и даље на снази забрањена зона у кругу од 20 километара околини.

Власти процјењују да ће бити потребно још 30 година за безбједно уклањање нуклеарног горива и потпуно растављање и гашење електране. Десетине хиљада евакуисаних становника могли би да се врате својим кућама тек за неколико десетина година, а поједини стручњаци сматрају да је и то оптимистична процјена.

Електрана се налази 225 километара сјевероисточно од Токија.Оставите одговор