11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Норвешка прва земља која је укинула ФМ и прешла на дигитални радио сигнал

Норвешка је завршила прелазак на дигитални радио (ДАБ), и тако упркос неслагањима, постала прва земља у свијету која је искључила национално емитовање на ФМ-у

четвртак, децембар 14, 2017 / 23:30

У складу са претходно усвојеним распоредом, најсјевернији региони и територија Свалбард на Арктику су прешли на дигитални радио, саопштила је радијска група Дигиталрадио Норге (ДРН).

Прелаз на дигитални радио, започет 11. јануара, омогући ће, према речима својих присталица, бољи квалитет звука, повећање броја канала и више функција за осам пута мању цијену дифузије.

Ипак, та технологија је критикована због техничких проблема, недовољне покривености територије и високе цијене за кориснике који морају купити нове пријемнике или прилагођиваче синала по цијени од 100 до 200 евра.

Тренутно, према подацима ДРН, мање од половине норвешких возача може да слуша ДАБ у колима.

Једно истраживање је показало да је број Норвежана који свакодневно слушају радио у последњих годину дана опао за 10 одсто, а државни радио НРК је изгубио 21 одсто слушалаца.

"Ово је велика промјена и морамо дати времена слушаоцима да се привикну на дигитални радио", рекао је директор ДРН Оле Јерген Торвмарк.

Транзиција се тицала искључиво државних радио станица и највећи дио локалних радија и даље емитује на ФМ-у.

У наредним годинама се та промјена очекује и у Швајцарској, Данској, Великој Британији и другим земљама.Оставите одговор