Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара

На западу Норвешке ускоро би требала почети градња тунела за бродове вриједног 325 милиона долара. Очекује се одобрење финансијских средстава за овај врло значајан пројекат.

понедељак, март 8, 2021 / 22:24

Норвешка обалска администрација (Кyстверкет) је предложила да се тендерски поступак оконча ове године, а да градња почне већ сљедеће године. План је да тунел у функцији буде 2025. или 2026. године.

Тунел ће бити дуг 1,7 километара и довољно велик за кретање теретним и другим већим бродовима. Тиме ће се омогућити да се пловилима не саобраћа водама на подручју Стада.

Међутим, бродовима за крстарење неће бити могуће кретати се тунелом јер су превелики.

Конструкторима тунела је на првом мјесту била сигурност. У претходних стотину година разматрала се могућност градње тунела, а да би се заобилазило споменуто подручје изложено вјетровима и океанским струјама. Због тога је врло захтјевно и опасно кретати се бродом.

Према Норвешкој облаској администрацији, Викинзи су пловила транспортовали преко копна да не би морали пловити Стадом. На овом морском подручју неповољни услови за пловење могу трајати и по неколико дана.

Колико ће бити значајна градња тунела показује и податак једне бродске компаније да 20 посто бродова касни због проблема на наведеном морском подручју.

Претпоставља се да ће градња коштати 325 милиона долара, преноси пословни лист Форбс.Оставите одговор