НОЋ МУЗЕЈА 2011

Европска ноћ музеја, под покровитељством Европске комисије и УНЕСKО-а, је сваке године уско повезана са Међународним даном музеја (18. мај), који је увијек фокусиран на различиту музејску тему. Ове године "Ноћ музеја" биће обиљежена у суботу, 14. маја. МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ Програм Музеја савремене умјетности Републике Српске ће се обиљежити под мотом "Музеј и сјећање/Предмети […]

недеља, мај 8, 2011 / 11:19

Европска ноћ музеја, под покровитељством Европске комисије и УНЕСKО-а, је сваке године уско повезана са Међународним даном музеја (18. мај), који је увијек фокусиран на различиту музејску тему. Ове године "Ноћ музеја" биће обиљежена у суботу, 14. маја.

МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ

Програм Музеја савремене умјетности Републике Српске ће се обиљежити под мотом "Музеј и сјећање/Предмети причају твоју причу" и чиниће је велика изложба „Бордерлес/Без граница“ канадско-српске мултимедијалне умјетнице Весне Перуновић, која ће бити отворена два дана раније, у четвртак, 12. маја. Ријеч је о путујућој изложби која у Бањој Луци, с поднасловом „Транситори Плејсес/Транзитна места“, обухвата дјела која су настала током претходних 14 година, у различитим медијима (од скулптуре и сликарства до видео-инсталација и перформанса).
Весна Перуновић ће у „Ноћи музеја“ извести и вишечасовни перформанс „Миднајт Мираж/Поноћна фатаморгана“, за који ће бити неопходно и активно учешће публике.
У музичком дијелу програму, на позорници испред Музеја, биће одржан концерт култне рок-групе „Бјесови“ из Горњег Милановца, чији фронтмен, Зоран Маринковић (иначе, академски сликар), је у каталогу Музеја савремене уметности Београд „О нормалности. Уметност у Србији 1989-2001.“ увршћен у најважније представнике умјетничке сцене Србије деведесетих година прошлог вијека. Препознатљиви по својим атрактивним наступима, „Бјесови“ овај концерт у Бањој Луци најављују као спектакуларни рок-перформанс.Као музички увод пред наступ ‘Бјесова’ наступиће Милан Аћимовић Кавиар, драм/дуб/електро/алтер.

МУЗЕЈ РС

Манифестација “Ноћ музеја” биће обиљежена и у Музеју РС у суботу, 14. маја, од 19 часова до поноћи, а тема овогодишње манифестације је средњи вијек.

– Учесници програма су Витешка група “Бели орлови” из Београда, која ће извести витешке игре, студенти драмске, ликовне и музичке умјетности Академије умјетности Бањалука, који ће говорити античке монологе и средњовјековну поезију, извести музичка дјела ренесансних мајстора, а студенти ликовне умјетности приређују своју прву изложбу икона – истакли су из Музеја РС.
Како су најавили, “Оскар филм” ће у “Ноћи музеја” у Музеју РС приредити цјеловечерњи програм филмова са темом из средњег вијека, а ученици музичких школа из Пожаревца, Кајзерслаутерна и Бањалуке приређују вече флауте.
– Учесници програма дочараће атмосферу живљења у средњем вијеку, на који начин су се људи забављали, коју поезију су читали, чиме су се хранили – додали су из Музеја.Оставите одговор