Њемачка затеже: НАТО неће скоро звати Украјину и Литванију у чланство

НАТО ће понудити Украјини велике могућности за пружање помоћи, али тешко да ће бити постигнут било какав напредак у вези са њеним учлањењем у Алијансу на самиту блока у јулу у Литванији, пишу западни медији.

понедељак, мај 15, 2023 / 10:03

Медији наводе да званичници и дипломате Алијансе планирају да изнесу приједлог који ће укључивати мјере подршке Украјини, али да неће дати тој земљи статус чланице.

Извор упознат са ситуацијом изјавио је да ће рјешење бити представљено на самиту НАТО-а у Вилњусу 11. и 12. јула.

Медији истичу да Њемачка, за разлику од САД и Велике Британије, остаје главни противник учлањења Украјине у НАТО, јер Берлин сматра да је земља која је у сукобу са једном нуклеарном силом "далеко од доброг кандидата за чланство у Алијанси", пренио је "Спутњик".

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је прошле седмице да је јасно да се његова земља неће придружити Алијанси док се не заврши рат са Русијом, али да се нада да ће од западних савезника што прије добити позивницу за приуступање блоку.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је прошлог мјесеца да ће се Украјина "на крају придружити Алијанси", а таквој изјави успротивио се мађарски премијер Виктор Орбан.Оставите одговор