Њемачка: Нове истраге против чувара нацистичких логора

Њемачке власти поново су отвориле неколико стотина прекинутих истрага о чуварима у нацистичким логорима, што би могло да доведе до подизања више десетина нових оптужница, преноси АП. Специјални антинацистички истражитељи поново су отворили случајеве послије изрицања пресуде Џону Демјањуку, чији је случај послије изручења из САД поставио правни преседан у Њемачкој. Имајући у виду поодмаклу […]

среда, октобар 5, 2011 / 22:53

Њемачке власти поново су отвориле неколико стотина прекинутих истрага о чуварима у нацистичким логорима, што би могло да доведе до подизања више десетина нових оптужница, преноси АП.

Специјални антинацистички истражитељи поново су отворили случајеве послије изрицања пресуде Џону Демјањуку, чији је случај послије изручења из САД поставио правни преседан у Њемачкој.

Имајући у виду поодмаклу животну доб осумњичених, истражитељи неће чекати окончање разматрања Демјањукове жалбе на пресуду којом је осуђен на пет година затвора због убиства 27.900 Јевреја у логору Собибор, рекли су извори у њемачком тужилаштву.

Елан Штајнберг, потпредсједник Америчког удружења преживјелих холокауста и њихових насљедника, поздравио је вијест о поновном отварању истрага и апеловао да тужиоци буду брзи.

Ефраим Зуроф из Центра "Симон Визентал" рекао је да ће у наредна два мјесеца покренути кампању за проналажење преосталих нацистичких криминалаца.
Он је оцијенио да је пресуда Демјањуку отворила врата за кривичне истраге које су се у прошлости чиниле немогућим

Демјањук је прва особа осуђена за злочине из нацистичке ере против које нису изнесени директни докази о њеном учешћу у убијањима. Он је осуђен као некадашњи чувар логора на основу идентификационог документа из ратног времена.Оставите одговор