Њемачка: Лажни докторати

"Дух" бившег министра одбране, младог барона Карла-Теодора цу Гутенберга, који је, због преписаног доктората, на врхунцу политичке славе морао да се повуче из јавног живота, изгледа као да "путује" Њемачком. Силвана Кох-Мерин (40), потпредсједник Европског парламента и некадашњи "носилац наде" немачких либерала, прво је недељама ћутала – а, онда, изненада, донела одлуку и повукла се […]

субота, мај 14, 2011 / 10:36

"Дух" бившег министра одбране, младог барона Карла-Теодора цу Гутенберга, који је, због преписаног доктората, на врхунцу политичке славе морао да се повуче из јавног живота, изгледа као да "путује" Њемачком.

Силвана Кох-Мерин (40), потпредсједник Европског парламента и некадашњи "носилац наде" немачких либерала, прво је недељама ћутала – а, онда, изненада, донела одлуку и повукла се са политичких функција.

Згодна плавуша је, као и Цу Гутенберг, из истог разлога отишла са политичке сцене – преписани докторат.

"Надам се да ћу тиме олакшати својој партији нови почетак са новим вођством", саопштила је синоћ Кох-Мерин у образложењу своје одлуке о напуштању политичке функције потпредседника Европског парламента и председавајућег либерала у том парламенту, наводећи да одлука ступа одмах на снагу.

Кох-Мерин се повукла пре него што је престижни универзитет у Хајделбергу, где је она "докторирала" донео одлуку да јој одузме докторску титулу – медији јављају да се, наиме, тек крајем маја очекивала одлука.

Она је, према речима свог портпарола, љута што су неке појединости из процеса провере њеног доктората биле већ у јавности, прије него што је процес завршен.

Каква је политичка судбина Кох-Мерин, која ће, како преносе медији, задржати функцију посланика Европског парламента, за сада се не зна, али се зна да она овог викенда неће учествовати на конгресу либерала, на коме ће бити изабрано ново вођство партије, којој је печат дао бивши шеф немачке дипломатије Ханс Дитрих Геншер.

Кох-Мерин, згодна и елоквентна плавуша нашла се недавно"под лупом" интернета, исто као и бивши минисат одбране Цу Гутенберг, пошто је утврђено да су многе странице њеног доктората преписане.

Тек што су либерали, које је до скоро водио шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, покушали да изађу из тешке кризе и опасног пада популарности, почела је, по њих не тако повољна прича о Кох-Мерин.

И у случају Цу Гутеберга и Кох-Мерин, али и кћерке некадашњег баварског шефа владе Едмунда Штојбера, бившег, годинама неприкосновеног лидера конзервативних Бавараца – наука упозорава да је само реч о појединцима.

У сваком случају, јавност има своје мишљење показују анкете, по којима већина Нијемаца мисли да плагијатори треба да сносе последице због свог "рада".Оставите одговор