Николић чека Бакирово предсједавање да посјети Сарајево

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да подржава Републику Српску и да јој жели успјех, те да је његова обавеза да подржава постојање и БиХ и Српске. Говорећи о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Николић је рекао да је Додика народ изабрао да Српску води на начин да буде просперитетна и мирна земља, додајући да […]

среда, 16 децембра, 2015 / 08:32

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да подржава Републику Српску и да јој жели успјех, те да је његова обавеза да подржава постојање и БиХ и Српске.

Говорећи о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Николић је рекао да је Додика народ изабрао да Српску води на начин да буде просперитетна и мирна земља, додајући да не жели да се мијеша у то шта ће у Српској да раде.

"Да само ми штитимо Републику Српску питање је да ли бисмо је заштитили, али штити је Дејтонски споразум, који се као и Резолуција 1244 /о Косову/ из дана у дан руинира, помало осипа, али оно главно језгро остаје и то не може да се промени", рекао је Николић вечерас за РТС.

Оцјењујући тренутну ситуацију у Српској, Николић је изразио жаљење што је дошло до сукоба између Срба, који су на функцијама на нивоу БиХ и у Републици Српској.

"То мора да се реши што пре и мора да буде мирно да бисмо имали Републику Српску као ослонац српског народа у БиХ и Републици Српској, као делу Дејтонског споразума", рекао је Николић.

Одговарајући на питање да ли подржава референдум који је предсједник Републике Српске најавио о Суду и Тужилаштву БиХ, Николић је рекао да не води Српску.

"Ко зна како бих ја то радио да тамо живим, да тај народ од мене зависи, да ли бих помислио да сам угрожен постојањем БиХ или да ми БиХ пружа веће могућности. То са ове дистанце не могу да кажем", рекао је Николић.

Он је потврдио да је добио позив од Бакира Изетбеговића да посјети БиХ када Изетбеговић буде предсједавајући Предсједништва БиХ, а то ће бити у марту идуће године, када ће свакако отићи у посјету БиХ.

Николић је рекао да је од хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић добио званичан позив да посјети Загреб, што би могло да се деси већ почетком идуће године ако буде конституисана хрватска Влада.

Он је напоменуо да је Хрватска застала негдје у прошлости, што мора да ријеши, те додао да та земља и даље зависи од ултранационализма.

Николић је додао да се у Хрватској још увијек изборне кампање воде да се докаже ко је већи Хрват који ће више заштитити Хрватску од Срба, а у парламенту и даље има људи који отворено исказују мржњу према Србији.