Као код куће: Рисојевићев роман Ноћ на Уни представљен у Дубици

У Козарској Дубици синоћ је представљен роман "Ноћ на Уни" књижевника Ранка Рисојевића. Роман "Ноћ на Уни" добио је прошле године награду "Златна сова" на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман. "То је роман о овом простору, о градовима и насељима на Уни, Костајници, Дубици, Новом Граду и […]

среда, децембар 16, 2015 / 08:35

У Козарској Дубици синоћ је представљен роман "Ноћ на Уни" књижевника Ранка Рисојевића.

Роман "Ноћ на Уни" добио је прошле године награду "Златна сова" на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман.

"То је роман о овом простору, о градовима и насељима на Уни, Костајници, Дубици, Новом Граду и Крупи. Књига се бави људима који су одрастали 50-их година и живјели у другачијим друштвеним условима, а нашли су се у рату који нису изазвали, нити прижељкивали и одједном су морали да се опредјељују и ратују против дојучерашњих другова", рекао је Рисојевић новинарима.

Он је нагласио да је у роману врло важан симбол моста, а то је Наполеонов мост у Костајници који је изграђен 1809. године и који је повезивао царства.

Рисојевић је нагласио да награду "Златна сова" сматра значајном и са личног аспекта, јер је то признање рукопису који човјек носи у себи и са собом скоро цијелог живота.

На промоцији је говорио и књижевник Ранко Павловић који је навео да је Рисојевић писац завичајних тема који зна да се у књижевности највише може рећи о ономе што се најбоље познаје, а то је завичај, дјетињство и оно из чега је сам писац изашао.

Он је рекао да се радња романа дешава у једној ноћи послије посљедњег рата на овим подручјима у којој спортски новинар Петар Лукач долази у Костајницу и посматра мост који је срушен у ратним дејствима.

"Поступком ретроспекције Рисојевић у њему обухвата период дужи од два вијека, тако да је врло тешко рећи ко је главни јунак овог дјела. Јесте Петар Лукач, јесте и град Костајница који Уна раздваја, а мост спаја на граници истока и запада, а јесте и дјетињство", објаснио је Павловић.

Он је оцијенио да је "Ноћ на Уни" роман који ниједног читаоца не оставља равнодушним, јер у њему и читаоци у другим крајевима могу препознати своју ријеку, мјесто и дјетињство.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан изразила је задовољство што је ова установа успјела да угости два врсна писца, Рисојевића и Павловића, који су увијек добродошли гости.Оставите одговор