Није златна, али није ни сребрена: Спремите се за Дане малине по 15. пут!

Традиционална сајамска манифестација 15. "Дани малине" у Братунцу ове године биће одржана 9. и 10. јуна, одлучено је на сједници Организационог одбора за припрему и одржавање сајма, који је данас и конституисан у овој општини.

уторак, март 28, 2023 / 15:19

На састанку је истакнуто да, због појаве вируса корона и политичке кризе у општини Братунац, у претходне три године сајам није организован, односно да је лани само одржана једнодневна изложба и додијељене награде најбољима.

Начелник општине Братунац Лазар Продановић рекао је да ће општине ове године пружити пуну логистичку подршку овој манифестацији, која ће имати нови организациони концепт, али и другачији и привлачнији програм и садржаје.

"Неопходно је организованије, стручније и озбиљније приступити организацији сајма за који ћемо добити и подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Желимо наставити континуитет одржавања Дана малине, иновирати програмске садржаје, привући излагаче и стварати амбијент за развох прерађивачких капацитета који ће омогућити запошљавање и развој ове средине", истакао је Продановић.

Он је рекао да је намјера општинске власти да се малинарство и даље развија у Братунцу по чему је он водећа општина у Републици Српској и да малина постане званични бренд ове општине.

Секретар Организационог одбора за припрему и одржавање "Дана малине" Александар Стевић рекао је новинарима да су се појавили бројни проблеми у малинарству у посљедњој години и да их треба дефинисати и рјешавати.

"Овај сајам ће бити прилика за одржавање едукација и предавања за узгајиваче малине, али и организовање конференције о даљим активностима у малинарству о чему ће разговарати стручњаци, представници ресорног министарства, произвођачи, откупљивачи и прерађивачи малине како би се обезбиједио даљи развој ове врсте воћарства, али и обезбиједила сигурност свих који су у ланцу узгоја, прераде и пласмана малине и производа од овог воћа", појаснио је Стевић.

Он је додао да ће овогодишње "Дане малине" пратити и неколико културних, спортских, едукативних и такмичарских садржаја који ће привући пажњу грађана.Оставите одговор