Није задовољан: Најодговорнији за стање у судству (Халил Лагумџија) се просто нада

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Халил Лагумџија оцијенио је данас да стање у процесуирању предмета ратних злочина у БиХ није добро и да се губи трка са временом.

среда, јул 6, 2022 / 13:08

"Надам се да ће се у наредном периоду направити конкретан искорак у овом погледу", нагласио је Лагумџија на сједници ВСТС-а.

Директор Секретаријата ВСТС-а Адмир Суљагић истакао је да је усвојен овогодишњи буџет за ову институцију од 6.350.000 КМ, што је за 1.403.000 КМ више него претходни.

"То су много већа средства у односу на она која смо имали. Без обзира што буџет у претходном периоду није био усвојен, ниједна активност ВСТС-а није прекинута", напоменуо је Суљагић.

Говорећи о плановима ВСТС-а за наредну годину, он је навео да је предвиђена реализација седам пројеката за које је обезбијеђено 18.864.000 КМ, од чега је БиХ издвојила 10 милиона КМ, док је више од осам и по милиона КМ планирано да се реализује из донација.

Поводом дописа судије Игора Марића из Републике Српске, који је тражио мишљење Савјета о учешћу судија у штрајку, у овом тијелу истичу да судије и тужиоци немају право на штрајк јер нису обични запослени, већ носиоци правосудних функција.

"Судије своја права остварају на други начин и стога немају законског основа за ступање у штрајк", навели су из ВСТС-а.

Чланови ВСТС-а су подржали колеге у Републици Српској у настојању да изједначе плате са оним у Федерацији БиХ, те најавили да ће ово тијело у оквиру својих законских надлежности помагати да се та права остваре на адекватан начин.Оставите одговор