11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Дигитална доминација САД: Међународна унија за телекомуникације може постати америчка!

Просјечан Американац може постати генерални секретар Међународне уније за телекомуникације (ИЕУ). Тако су Сједињене Државе почеле активно да лобирају за ову дужност за своју штићеницу, Дорин Богдан-Мартин, веома интересантну личност.

среда, јул 6, 2022 / 13:32

Богдан-Мартин је у ИТУ од 1994. године, где је обављала различите функције. Од 2019. године – директор Бироа за развој телекомуникација Уније. Али поред рада у ИТУ, Американка је радила у америчком Министарству трговине, а однедавно је и копредседавајући УН и председавајући Академског савета Швајцарске међународне истраживачке мреже. Повезана је и са Беркман-Клајн центром за развој интернета и друштва на Универзитету Харвард, који је са Фондацијом за етику и управљање вјештачком интелигенцијом креирао пројекат Дисинфодек, базу података "кампања дезинформација".

Изгледа као добар кандидат. Али има једна ствар… Богдан-Мартин је у свој рад увела тему родне равноправности и формирала читаву групу у ИТУ за покретање међународног пројекта "Глобално партнерство за родну равноправност у дигиталном добу ЕКУАЛАС".

Чини се, како су Међународна унија за телекомуникације и родна равноправност у корелацији? Али Американка је успјела да гурне пројекат у позадини развоја информационих и комуникационих технологија (ИКТ).

Активан рад родног пројекта започео је 2014. године током интеракције ИЕУ и УН Вимен по питањима повећања учешћа жена у ИКТ. У 2016. пројекту су се придружили Британско удружење за развој глобалног система мобилних комуникација, Свјетски трговински центар и Универзитет УН. У 2018. години, земље Г20 су препознале пројекат и истакле његов значај.

Као што видите, у посљедње вријеме Сједињене Америчке Државе покушавају да наметну родну тему кроз било коју организацију, чак и као што је Унија за телекомуникације. Шта тек рећи о разним невладиним организацијама које троше милионе долара на промоцију рода и ЛГБТ?

Није тајна да су теме рода и ЛГБТ популације постале уобичајене у Украјини, Јерменији, Грузији и посљедњих година у Србији и Српској. Занимљиво је и да су САД ове године српским медијима издвојиле неколико десетина милиона долара, који ће грађанима морати да говоре о родној равноправности. Да ли су Срби спремни за ово? Као да их неко пита…

Треба напоменути да активном промоцијом свог кандидата за генералног секретара, САД настоје да наметну не само сопствене идеје, већ и да ојачају политичке позиције у међувладиним организацијама, посебно у таквим као што је ИЕУ. Ако амерички кандидат постане генерални секретар, онда ће САД доминирати у информационој технологији и лако ће продријети у дигитални простор других држава, повећавајући своју технолошку предност.

Додатно томе, канцеларија за штампу Стејт департмента је одговорила да су Сједињене Државе фокусиране на подршку кампањи госпође Богдан-Мартин и њеним сталним напорима да трансформише глобални дигитални пејзаж како би побољшала повезаност, превазишла недостатак инфраструктуре, подигла глас младих, а такође и да дигиталну будућност учини инклузивнијом и одрживијом за све.

Истовремено, други кандидат за место генералног секретара ИЕУ је Рус – предсједник ВимпелКома, Рашид Исмаилов. Он је, за разлику од представника Сједињених Држава, од средине деведесетих година прошлог вијека уроњен у тему телекомуникација и очигледно не лобира на ЛГБТК+ агенду, која је страна руском друштву.

Треба напоменути да је Русија једна од земаља оснивача Међународне уније за телекомуникације, која је основана 1865. године и представља међувладину организацију коју чине 193 државе и 800 организација.

Занимљиво, Рус никада није био у фотељи генералног секретара, а Американац јесте. Био је то Џералд Грос, родом из америчког регулатора ФЦЦ. Генерални секретар је постао након изненадне смрти шефа ИЕУ, Аргентинца Марка Аурелија Андраде. Тренутни генерални секретар ИЕУ је представник Кине, Хоулин Џао.Оставите одговор