Није него: Зорица кличе да Ноћ вјештица нема везе са православљем

Празник "Ноћ вјештица", који се све више обиљежава и у Србији, нема никакве везе са културом и традицијом српског народа, нити са православним хришћанство, изјавила је социолог религије Зорица Кубуровић, наглашавајући да свака култура треба да његује своју традицију, а туђу да поштује.

среда, октобар 31, 2018 / 18:27

"`Ноћ вештица`, можда, више припада неким шоу програмима, али не би требало да је усвајају ни наша деца, ни ми. О томе не учимо ни у једном предмету", рекла је Кубуровићева Срни.

Она је истакла да треба сагледати извор те традиције, одакле она потиче, шта је чињено у вези са тим празником, какве су му намјере и онда видјети да ли је у складу са традицијом српског народа.

"Нисам посебно проучавала `Ноћ вештица` да бих знала шта све значи. Знам да они празници у нашој и свакој другој култури који афирмишу добро и љубав, слободу и мир међу људима, чињење добрих дела, те разумевање и комуникацију, припадају тој радосној вести која је у Хришћанству, ако промовишу нешто друго, онда није компатибилна", нагласила је Кубуровићева.

Говорећи о прослави "Валентинова", која је у Србији узела маха, Кубуровићева каже да у православљу постоји празник који промовише исте вриједности.

Она је нагласила да је веома важно да човјек зна одакле је и шта је прихватио као систем вриједности, а да у свакој култури постоји и оно што је добро и оно што није.

Кубуровићева истиче да је важно да људи знају шта су и у шта вјерују, указујући на то да се све носи из породице.

"Породица преноси те вредности својој деци и она их усвајају. Упознајући друге, они мало шире границе, али када се држе вредности, онда не одлутају. Ако је добра атмосфера и ако се људи међусобно воле, онда не одустају од своје традиције, али ако, на пример, доживе насиље или разочарење, онда трагају за алтернативама не би ли се спасили", рекла је Кубуровићева.

"Ноћ вјештица" обиљежава се 31. октобра према западнохришћанској традицији ноћ уочи празника Свих светих.

Најчешће активности које обиљежавају овај празник су костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, промоција страве.

Свети Николај Велимировић својевремено је о овом празнику написао да је јасно да правословни хришћани не би смјели учествовата у оваквој идолопоклоничкој светковини на било којем нивоу – макар то била "само" забава за дјецу, јер то директно представља одрицање од Господа и свете православне вјере.Оставите одговор