Није било намјерног скривања идентитета

БАЊА ЛУКА – Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић изјавио је да се у случају "Палић" тешко може говорити о намјерном скривању идентитета жртве. Он је навео да је пуковник Армије БиХ Авдо Палић, једна од 3 500 ексхумираних жртава протеклог рата на подручју БиХ, чији су посмртни остаци похрањени у […]

петак, август 7, 2009 / 11:31

БАЊА ЛУКА – Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић изјавио је да се у случају "Палић" тешко може говорити о намјерном скривању идентитета жртве.

Он је навео да је пуковник Армије БиХ Авдо Палић, једна од 3 500 ексхумираних жртава протеклог рата на подручју БиХ, чији су посмртни остаци похрањени у некој од хала за обдукцију и идентификацију годинама чекали на поклапање резултата ДНК анализе и утврђивање стварног идентитета.

Према Богданићевим ријечима, прелиминарни идентитет, односно ДНК анализа у Институт стиже тек када се узорак коштане сржи и узорци крви најближих сродника поклопе у 16 локуса, односно у 99,9999 одсто.

"Тек тада добијамо рапорт од лабораторије за даљу процедуру. Колико је овај случај био сложен, најбоље је објаснио шеф лабораторије ИЦМП-а Аднан Ризвић, који је појаснио да се у случају `Палић` десило поклапање тек када је узет коштани узорак његовог оца. Зато и не могу да коменаришем оцјену да се у овом случају радило о било каквом скривању", рекао је Богданић.

Богданић је навео да је више пута истицао ријешеност и опредијељеност Владе РС да се овај случај ријеши.

"Предузето је низ мјера у потрази за Авдом Палићем. Лично сам, долазећи на руководно мјесто у Канцеларији за тражење несталих РС, инсистирао да се паралелно са нашим радом на терену, истажује и овај случај, с циљем подршке владиној комисији, која је и формирана да би се коначно утврдила истина о нестанку Палића", каже он.

Богданић је рекао да не зна зашто невладине организације у РС траже његову смјену, наводећи да он нема никакве везе с овим случајем.Оставите одговор