Затвара се 30 подручних школа у Српској

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској ће у предстојећој школској 2009/2010. години, због рационализације мреже основних школа, бити затворено 30 подручних школа, а ученици ће наставу похађати у централним школама, до којих ће им бити обезбијеђен бесплатан превоз. "Подручна одјељења, која престају са радом од школске 2009/2010. године, у већини случајева су радила у тешким […]

субота, август 8, 2009 / 11:34

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској ће у предстојећој школској 2009/2010. години, због рационализације мреже основних школа, бити затворено 30 подручних школа, а ученици ће наставу похађати у централним школама, до којих ће им бити обезбијеђен бесплатан превоз.

"Подручна одјељења, која престају са радом од школске 2009/2010. године, у већини случајева су радила у тешким условима, без адекватног школског простора, ријешеног питања снабдијевања школа питком водом, могућности несметане реализације наставних садржаја и без верификованих наставника, те са малим бројем ученика", рекао је министар просвјете и културе РС Антон Касиповић.

Он је нагласио да је Министарство оцијенило да ће ученици из ових одјељења у централној школи имати квалитетнију наставу, боље услове школовања и биће међу већим бројем ученика, што ће им олакшати прелазак из основне у средњу школу.

Према његовим ријечима, комисија Министарства просвјете и културе РС задужена за рационализацију мреже школа обишла је 35 општина, 53 централне школе и 65 подручних одјељења у циљу испитивања услова у којима се настава изводи, на основу чега је донесено рјешење о престанку рада 30 подручних одјељења са малим бројем ученика.

"Из Развојног програма РС обезбијеђено је милион КМ за набавку мини бусева школама за превоз ученика у општинама у којима не постоји могућност превоза ученика постојећим аутобуским линијама и уговореним школским превозом, тако да ће сви ученици имати обезбијеђен превоз до школе", истакао је министар Касиповић.

Он је нагласио да ће Министарство просвјете и културе РС још једном размотрити одлуку да ученици од шестог до деветог разреда Подручног одјељења Поповац школску 2009/2010. годину похађају у централној школи у Челинцу.

"Приликом доношења коначне одлуке у обзир ћемо узети и разлоге које су изнијели ђаци и њихови родитељи из челиначког села Балте током протеста, као и ставове родитеља са којима сам разговарао током недавне посјете Поповцу", навео је Касиповић.

Он је нагласио да се и рационализација школске мреже врши у циљу обезбјеђења квалитетније наставе и бољих услова школовања ученика, додавши да наставу у Поповцу похађа свега 44 ученика и то 20 ученика од првог до петог разреда и 24 од шестог до деветог разреда.

Према његовим ријечима, разредна настава изводи се у комбинованим одјељењима, а предметна у четири одјељења са малим бројем ученика.

"Не треба заборавити да је Подручно одјељење Поповац од централне школе удаљено свега 12 километара и да ће ученицима бити обезбијеђен превоз, с обзиром да имамо у плану да овој школи купимо мини бус за превоз ученика", рекао је Касиповић.

У оквиру рационализације школске мреже у школској 2009/2010. години три подручна деветоразредна одјељења промијениће статус у петоразредна, а Основна школа "Јанко Веселиновић" Мишин Хан радиће као подручно деветоразредно одјељење Основне школе "Милутин Бојић" Поткозарје.

Неколико десетина ђака и њихових родитеља из челиначког села Балте, који похађају основну школу у селу Поповац, прије два дана су протестовали због најављенe промјене статуса овог одјељења из деветоразредног у петоразредно.

У школској 2008/2009. години наставу у 204 централне и 580 подручних школа у РС похађало је 113 415 основаца, а за око 22 000 ученика, који су путовали до школе више од четири километра, Министарство просвјете и културе РС обезбиједило је бесплатан превоз до школе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *