НФЛ: Лопте у Бостону биле издуване

Званичници НФЛ лиге утврдили су да 11 од 12 лопти које су Њу Ингланд Петриотси користили на утакмици са Индијанаполиос Колтсима није било довољно напумпано. Према правилнику НФЛ, лопта мора бити под притиском између 12,5 и 13,5 фунти, а утврђено је да су оне које су коришћене на „Џилет стадиону“ биле за двије фунте мање […]

среда, јануар 21, 2015 / 11:18

Званичници НФЛ лиге утврдили су да 11 од 12 лопти које су Њу Ингланд Петриотси користили на утакмици са Индијанаполиос Колтсима није било довољно напумпано.

Према правилнику НФЛ, лопта мора бити под притиском између 12,5 и 13,5 фунти, а утврђено је да су оне које су коришћене на „Џилет стадиону“ биле за двије фунте мање напумпане.

Амерички медији преносе да НФЛ лига није дала званични приговор, као и да ће Петриотси сарађивати у истрази.

Судије су на полувремену утакмице коју су Петриотси добили са 45:7 открили да су лопте које су коришћене у прве двије четвртине мање напумпане и тестирали су их различитим инструментима. Наводно је одређен број лопти због тога и повучен из игре.

После тријумфа Петриотса и пласмана на Супербоул медији су спекулисали да су лопте намјерно биле испумпане да би играчи лакше могли да их ухвате у тешким временским условима у Бостону. Током утакмице на „Џилет стадиону“ у недељу је падала јака киша, посебно у другом полувремену.

По правилима НФЛ лиге, судија је једини који може да просуди да ли су све лопте које се користе на утакмици по прописима. Пумпе су у надлежности домаћег тима, овога пута Њу Ингланда, а све лопте морају да буду под надзором судије док се не предају ’чуварима’ лопте прије самог старта утакмице.

Сваки тим мора да достави 12 лопти на тестирање судији два сата и 15 минута прије утакмице. Домаћи тим мора да има и 12 резервних лопти за тестирање на свим стадионима, а такође и гостујући тим може да донесе 12 својих лопти, по својој жељи, када се утакмице играју на отвореном стадиону. За све утакмице, осам нових лопти, које су запечаћене у специјалној кутији достављају се директно од произвођача судијама и отварају се у свлачионици званичника два сата и 15 минута прије старта утакмице.

„Уколико неки индивидуалац промијени лопте или се неодобрене лопте нађу у игри, одговорна особа и, ако се утврди, главни тренер или друго особље клуба, биће кажњен за кршење дисциплинског правилника и кажњен са 25.000 долара“, стоји у правилнику НФЛ лиге.

Амерички медији преносе да би Петриотси, уколико се утврди да су они одговорни за то што лопте нису биле довољно напумпане, могли да остану без пикова на драфту.

Тренер Петриотса Бил Беличик је истакао да ће његов тим у потпуности сарађивати са лигом.

Њу Ингланд Патриотси ће се 1. фебруара борити са Сијетл Сихоксима на Супербоулу, који се игра у Глендејлу, у Аризони.Оставите одговор