Нетанијаху: Нема враћања у границе из 1967.

Израел је одбацио позив америчког предсједника Барака Обаме за мировни споразум, заснован на границама из 1967, док су Палестинци рекли да ће њихово руководство одржати састанак на коме ће тема бити јучерашњи Обамин говор о политици на Блиском истоку. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који је у Вашингтон допутовао неколико сати послије Обаминог говора, одмах је […]

петак, мај 20, 2011 / 08:01

Израел је одбацио позив америчког предсједника Барака Обаме за мировни споразум, заснован на границама из 1967, док су Палестинци рекли да ће њихово руководство одржати састанак на коме ће тема бити јучерашњи Обамин говор о политици на Блиском истоку.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који је у Вашингтон допутовао неколико сати послије Обаминог говора, одмах је затражзио од Бијеле куће гаранције да Израел неће морати да се врати на границе из 1967, пренио је АФП.

Нетанијаху је позвао Обаму да подржи обећања која је 2004. Израелу дао тадашњи амерички предсједник Џорџ Буш, који је рекао да „нове реалности на терену” значе да „пун и комплетан повратак” на границе из 1967. „нереалан”.

„Премијер Нетањанху очекује да од предсједника Обаме чује потврду америчких обећања датих Израелу 2004, који су већином (гласова) подржани у оба дома Конгреса”, стоји у саопштењу.

„Између осталог, та обећања се односе на то да Израел не треба да се повуче на линије из 1967. које су подједнако небрањиве и које ће веће израелске центре у Џудеји и Самари (Западна Обала) оставити изван ових линија”, додаје се у саопштењу.

Нетанијаху треба да се састане у данас са Обамом и обратиће се на заједничкој сједници америчког Конгреса наредне седмице.

На Западној Обали, палестинско руководство је реаговало опрезно, истичући да ће прије коментара проучити Обамин говор.

Обама је изјавио да сан о јеврејској и демократској држави не може бити испуњен сталном окупацијом и додао да рјешење израелско-палестинског сукоба мора садржавати демилитаризовану палестинску државу, засновану на границама из 1967. године.Оставите одговор