Непознат идентитет 32 од 48 ексхумираних у Врбовљанима

Од 48 посмртних остатака српских жртава ексхумираних из заједничке гробнице у Врбовљанима, у Хрватској, 16 је било покопано под именом, а идентитет 32 жртве засад је непознат, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас”. Према подацима ове невладине организације, од укупног броја ексхумираних најмање пет жртава је женског пола. Ради се о посмртним остацима Срба из Западне […]

субота, мај 21, 2011 / 07:53

Од 48 посмртних остатака српских жртава ексхумираних из заједничке гробнице у Врбовљанима, у Хрватској, 16 је било покопано под именом, а идентитет 32 жртве засад је непознат, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас”.

Према подацима ове невладине организације, од укупног броја ексхумираних најмање пет жртава је женског пола.

Ради се о посмртним остацима Срба из Западне Славоније који су страдали у агресији хрватских оружаних снага 1. и 2. маја 1995. на зону под заштитом УН, познату као сектор „Запад”.

Ексхумације у Врбовљанима обављене су од 13. до 20. маја, а у својству посматрача су присуствовали стручни тимови Комисије Владе Србије за нестала лица и Института за нестала лица БиХ.

Како примећује „Веритас”, ексхумације српских жртава протекле су углавном уз мук хрватских медија, иако се ради о једној од већих регистрованих заједничких гробница за коју се знало од марта 1996.

Слично је било и прошле године приликом ексхумације посмртних остатака 52 српске жртве из заједничких гробница, истакнуто је у саопштењу „Веритаса”.

Тада су ексхумирани посмртни остаци 28 жртава из села Медари и 34 из Окучана, а досад је тек десет идентификовано.

На гробљу у Врбовљанима били су покопани, углавном, посмртни остаци западнославонских Срба који су побијени у избјегличкој колони на путу од Окучана према „мосту спаса” преко ријеке Саве.Оставите одговор