Бивши припадник Кфора из Норвешке извинио се Србима

Бивши припадник Кфора из Норвешке Кристиан Каф извинио се данас српском народу што НАТО није био у стању да заштити српско становништво на Косову и Метохији. „Као бивши официр НАТО-а желим да се извиним што нисмо били у стању да заштитимо Србе и неалбанце на Косову и Метохији”, рекао је Кас на трибини коју је […]

субота, мај 21, 2011 / 08:02

Бивши припадник Кфора из Норвешке Кристиан Каф извинио се данас српском народу што НАТО није био у стању да заштити српско становништво на Косову и Метохији.

„Као бивши официр НАТО-а желим да се извиним што нисмо били у стању да заштитимо Србе и неалбанце на Косову и Метохији”, рекао је Кас на трибини коју је организовала омладина Социјалистичке партије Србије у општини Вождовац.

Кас се присутнима, на трибини „Бивши НАТО официр се извињава”, обратио на српском језику, истакавши да пише књигу са истоименим називом у којој ће изнијети своје утиске и друге чињенице везане за активности Кфора на Косову и Метохији.

Кас је прецизирао да је као мајор официр за информације у норвешкој војсци боравио на Косову и Метохији од јанура до јула 2000. године, а да је касније редовно бораво тамо као новинар.

Он је рекао да су медији у овом случају били тотално једнострани, како би оправдали политку својих влада из западних земаља и бомбардовање 1999. године и нагласио да је НАТО-у, по резолуцији 1244, био задатак да заштити Србе и друго неалбанско становништво.

„Тотално смо заказали”, оцијенио је Кас и додао да је грешка била што на Косову и Метохији одмах ње уведено ванредно стање, јер би се тада знало ко одлучује.

„Једна од већих грешака била је и та што је се Ослободилачка војска Косова временом претворила у Косовске полицијске снаге”, сматра Каф, додајући да је такав избор начињен како би Кфор заштитио себе.

Норвешки официр је најавио да ће књига бити објављена крајем ове године или почетком 2012, и да ће у њој изнијети пуно релевантних података кроз разговоре са актерима догађаја на Косову и Метохији.Оставите одговор