Неовисна Република Хрватска још жедна српске крви

Тужилаштво у Загребу подигло је оптужницу против 22 бивших "припадника српских паравојних формација" због сумње да су септембра 1991. починили ратни злочин против цивила и ратних заробљеника у мјестима Четековац, Балинци и Чојлуг недалеко од Вировитице, објављено је данас у Загребу.

субота, март 10, 2018 / 16:54

У саопштењу тужилаштва прецизира се да је у тим мјестима 4. септембра 1991. убијено 20 цивила и два ратна заробљеника.

Осморица оптужених заповједника паравојних формација терете се да су наредили, а неки од њих и да су лично учествовали у мучењима и убиствима цивила и ратних заробљеника, док су њима подређени припадници јединица, у складу са заједничким планом, поступали по њиховим наређењима да злостављају, туку и убијају цивиле хрватске националности, да их незаконито узимају као таоце, муче и убијају ратне заробљенике, да пљачкају цивилно становништво, као и да руше и пале куће и привредне објекте становника хрватске националности.

Оптужницом им се ставља на терет и да су из минобацача, бестрзајних топова и тенкова испалили велики број минобацачких мина, топовских и тенковских граната које су погодиле цивиле, као и оштетиле, запалиле и уништиле велики број цивилних и јавних објеката. Терете се да су у мјесту Балинци улазили у куће цивила хрватске националности и тамо пронађених десет особа убили ватреним оружјем, а једног су цивила заклали, навело је тужилаштво.

Такође су, додаје се, изнад и око мјеста Чојлуг, Балинци и Четековац, као и на путу према Миклеушу поставили засједу у којој су из аутоматског ватреног оружја без упозорења пуцали у цивилна возила и тако убили седам цивила. Терете се да су, након што су под мостом између села Балинци и Четековац пронашли тамо склоњену групу цивила, присилили да изађу на пут и гурали их испред себе те их користили као живи штит, док су двоке особе убили јер су се томе супротставиле.

Оптужница је поригнута пред Жупанијским судом у Загребу.Оставите одговор