dysko

Ненад Стевандић: Антикорупција у Републици Српској

Демагогија политичког маркетинга У децембру 2013. године Народна скупштина је на приједлог Владе усвојила документ „Приједлог стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2013. до 2017. године.“ Током бурне расправе, коју грађани РС нису имали прилику видјети – као уосталом и многе друге теме из подморнице зване „ Народна Скупштина РС“ – није било […]

недеља, децембар 29, 2013 / 06:25

Демагогија политичког маркетинга

У децембру 2013. године Народна скупштина је на приједлог Владе усвојила документ „Приједлог стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2013. до 2017. године.“

Током бурне расправе, коју грађани РС нису имали прилику видјети – као уосталом и многе друге теме из подморнице зване „ Народна Скупштина РС“ – није било могуће добити одговор зашто у називу документа пише " од 2013. године", која је управо истекла, па се намеће закључак да се против корупције боримо помало ретроактивно? И зашто влада ту стратегију предлаже при крају мандата, кад би било логично да то учини на почетку?

Било је још занимљивости, али да Вас не замарам с тим: ова Влада континуитета, којој владајућа скупштинска већина само терцира, није се бавила објашњавањем већ наметањем своје политике.

Па ипак, да се не би стекао утисак како је опозиција предвођена СДС-ом против антикоруптивних мјера, одлучили смо да тестирамо стварне намјере овог владиног документа. У складу са пословником Народне Скупштине РС и добром политичком праксом Народној скупштини смо упутили сљедећи закључак на усвајање:

„ Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Републике Српске да све уговоре који носе ознаку тајности, а које је склопио министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, за период од 2006. године до данас, јавно објави и достави Управи криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске и Специјалном тужилаштву ради утврђивања евентуалних кршења закона, што је произвело велику штету по Буџет Републике Српске и Фонд здравственог осигурања Републике Српске.“

Закључак је одбијен. Скупштинска већина за њега није имала слуха, јер је њен задатак изгледа да штити систем корупције, а не да га демонтира. Лицемјерно и демагошки се хвалио предложени безлични документ у којем се врло уопштено прича о борби против корупције, а када се понудио конкретан документ показао се сав јад парламентарног живота у Републици Српској.

Није било ТВ преноса да народ види своје трубуне како крију лице и како им је неугодно док гласају да се у најважнијем законодавном тијелу, у Народној Скупштини, уствари штите криминални уговори, а истовремено се про-форме, за јавност, усваја документ о борби против корупције. Израз лица владајућих посланика и функционера био је рјечитији од хиљаду ријечи.

То је на мене оставило највећи утисак у 2013. години. То је слика са двије стране, на којој је виртуелна воља и прича за наивне са једне, а сурова реалност са друге стране. Са том сликом нема напријед.

Уз извињење – ако вам је прочитано покварило расположење – пред наступајуће празникe, свима Вам желим среће и здравља.0 КОМЕНТАРА

 1. Sreća pa se Stevandić nikada time nije bavio.
  Ukoliko bi te pokazatelje poredili sa drugim zemljama prema broju stanovnika i broju policajaca, možemo slobodno reći da zemlje daleko razvijenije od nas, poput Njemačke ima 7 puta više krivičnih djela, Slovenija ima 6 puta više KD, Hrvatska 2,5 puta više, Srbija duplo više, a Crna Gora do 50 % više.

  Uzimajući u obzir te iste pokazatelje, imamo i najmanji broj krivičnih djela ubistava, krađa, teških krađa, razbojništava, krađa vozila i KD trgovina drogom u regionu.

 2. Ovaj čovjek bar nešto pokušava da promijeni.Britak i beskompromisan u dijalogu.Po meni pravi oponent ovoj vlasti.Do sada sam sve svoje glasove dao SDS.Poslije Bosićevog kukavičluka i nedolaska na tv duel Dodiku i Đokiću,ozbiljno ću razmisliti da li će tako i ubuduće biti.Nije mi jasno zašto SDS kao vodeća opoziciona stranka malo malo pa sebi zabije auto gol.Pa ako sada nemate dovoljno argumenata da se suprotstavite ovim krvopijama na vlasti,onda ne znam kada će te imati.
  Ovdje u Prijedoru gotovo i da ne postoji nekada vodeća stranka koja je sa narodom o borcima stvorila RS.Pa ljudi moji Prijedor vam je treći grad po glasačkoj brojnosti,a vas nigde.Tako se izbori ne dobivaju.

 3. Ovo je prica za malu djecu.Zašto se gospodin Stevandić morao kandidovati za gradonačelnika Banja Luke ,nije li na taj način direktno pomogao onima na koje najviše priča,ukazuje i pokušava nešto da promjeni.Nije li to sve jedna velika farsa.Zato poštovani doktore Stevandiću držite se svoje struke.Bojim se ako ovako nastavite da će Republika Srpska dobiti veoma lošeg političara,a izgubiti veoma dobrog ljekara.Narod vas trebada ga lijčite a ne da mu pomognete da što prije umre.

 4. Проблеми до 2006.

  Болнице су лоше опремљене, немају адекватан стручни кадра и због тога се велики број пацијената мора упућивати на лијечење изван Републике Српске.
  Новцем којим је плаћано лијечење у иностранству могао се финансирати још један клинички центар у Републици Српској.

  – до 2006. године на лијечење изван РС сваке године је упућивано преко 22.000 пацијената;

  – трошкови лијечења у иностранству су представљали 11 % укупних трошкова здравствене заштите;

  – није било ни једне области у којој су болнице у РС могле да пруже комплетну услугу без потребе за упућивањем у иностранство;

  – дугови према здравственим установама изван РС на крају 2005. године су износили око 52 милиона КМ, а због неплаћених дугова поједине болнице у Србији су почеле да отказују пријем наших пацијената, односно да га условљавају авансним плаћањем;

  Шта је промијењено?

  У болнице РС уведено преко 400 нових метода лијечења и дијагностичких процедура због којих су раније пацијенти упућивани на лијечење у иностранство. То је постигнуто улагањем у нову опрему и у едукацију медицинског кадра.

  – број упућених случајева на лијечење у иностранство смањен са 22.000 на 6.000 годишње, односно за 72 %; Од потпуне зависности о установама из иностранства, наше здравство је напредовало до нивоа да сада ми можемо да примамо пацијенте из иностранства (операције у Заводу «Др М. Зотовић», ускоро радиотерапија)

  – учешће трошкова за лијечење у иностранству у укупним трошковима здравствене заштите смањено је са 11 % на 3,9 %

  – сада постоје читаве области у оквиру којих готово да нема потребе за слањем пацијената на лијечење изван РС (онкологија, нуклеарна медицина, урологија, интервентна кардиологија)

  – дугови према здравственим установама у Србији смањени су са 52 милиона, колико су износили 2005. године, на 12,3 милиона у 2013. години (за 76 %).

 5. Кад о корупцији прича човјек који се бавио зеленашењем у Соколском дому током рата.

  Кад о чојству прича човјек који је злостављао своје суграђане такође у рату.

  Кад о стручности прича човјек који је завршио факултет носећи пушкомитраљез на испите, и тако му је требало 10 година.

  Једном рјечју НЕчовјек x-(

 6. Ma dajte Jos malo bjesa izlijte sa vasih nik crvenih profila , Jos demagogije ,licemjerja .Doktor vas bukvalno razbija. I na tv I u skupstini I u kolumnama.Ostaje vam da ga malo pljuckate,malo o ratu gdje je junak za se vase koji su u Beogad pobjegli sa regrutacije ,sisanja kao Dr Racic zvani penzija ili strucnjak Skrbic zvani lopov.Ko je ono nagradjen znajvecim medicinskim priznanjem. SNSD nema argumenata , samo pljuvanje I lijeplenje etiketa. I svi su kukavice jer jedino Dodji to radi javno.

Оставите одговор