Немири у Бугарској, 120 ухапшених

У грађанским немирима у Бугарској, најтежим у протеклих неколико година, који су избили у селу Катсуница након што је младића ударио минибус којим је управљао повезан са самопрокламованим "циганским царем" Кирилом Расковим, ухапшено је више од 120 људи. "Полиција је предузела брзу и одговарајућу акцију ради очувања грађанског мира. Око 127 људи је ухапшено, а […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 06:51

У грађанским немирима у Бугарској, најтежим у протеклих неколико година, који су избили у селу Катсуница након што је младића ударио минибус којим је управљао повезан са самопрокламованим "циганским царем" Кирилом Расковим, ухапшено је више од 120 људи.

"Полиција је предузела брзу и одговарајућу акцију ради очувања грађанског мира. Око 127 људи је ухапшено, а против 28 су изречене оптужбе за хулиганство", рекао је званичник бугарског Министарства унутрашњих послова Калин Георгијев.

Према његовим ријечима, више од 500 незадовољних мјештана Катсунице окупило се исред једне од Раскових кућа узвикујући да он и његова породица буду избачени из села, које има око 2 300 становника.

Расков, који је познат и као "Цар Киро", неколико пута је осуђиван током деведесетих година прошлог вијека због нелегалне трговине златом и трансакцијама са златом. Он је 1998. године основао политичку партију да би обезбиједио улазак Рома у политички и економски живот Бугарске.

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је је да је у питању кривични случај и да га тако треба и третирати.

Током протеста 16-годишњи дјечак се онесвијестио и касније је преминуо у болници од срчаног удара. Његова породица саопштила је да је недавно био на операцији због проблема са срцем.Оставите одговор