Нема прекршајне пријаве против Мекфадена ради прислушкивања

Бивши управник притвора Хашког трибунала Тимоти Мекфаден, који је америчким званичницима преносио податке о бившем предсједнику Србије Слободану Милошевићу, прекршио је правила Хашког трибунала, утврдило је ванрасправно вијеће тог суда, али против њега неће бити покренут поступак због непоштивања Суда. Према одлуци објављеној на сајту трибунала, Вијеће је закључило да нема основа да против Мекфадена […]

уторак, јул 19, 2011 / 17:34

Бивши управник притвора Хашког трибунала Тимоти Мекфаден, који је америчким званичницима преносио податке о бившем предсједнику Србије Слободану Милошевићу, прекршио је правила Хашког трибунала, утврдило је ванрасправно вијеће тог суда, али против њега неће бити покренут поступак због непоштивања Суда.

Према одлуци објављеној на сајту трибунала, Вијеће је закључило да нема основа да против Мекфадена буде покренут поступак због непоштивања Суда.

Захтјев за провођење истраге против Мекфадена предсједнику Хашког трибунала Патрику Робинсону поднијели су оптужени, некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић и лидер СРС Војислав Шешељ.

Они су се позвали на дипломатску депешу из Амбасаде САД у Хагу о разговорима Мекфадена са америчким дипломатама 12. новембра 2003. године која је објављена јануара ове године на интернет сајту "Викиликса".

"Према ономе што је објелоданио ‘Викиликс’, потпуно је јасно да је Мекфаден влади САД открио личне информације о Милошевићу", навео је Караџић у свом захтјеву, преносе београдски медији.

Шешељ је доставио изводе из медија о информацијама "Викиликса" који показују да је овај официр УН, као управник затвора, прекршио правила Трибунала јер је америчким дипломатама "пружио увид без преседана у живот и активности Слободана Милошевића".

Судија Робинсон је у марту наложио посебном судском вијећу да испита има ли основа за истрагу против Мекфадена због непоштивања суда.

Према депеши објављеној на "Викиликсу", Мекфаден је службеницима америчке владе преносио информације о Милошевићевом здрављу, разговорима са супругом и наводне ставове о његовим адвокатима.

Судско вијеће је утврдило да је ријеч о повјерљивим информацијама и да сви запослени према њима морају да се тако и односе.

Штавише, Мекфаден као члан особља Трибунала, како је оцијењено, није смио да повјерљиве информације дијели са било којом владом, институцијом или особом.

Докази указују, како је објашњено, да је "могуће" да је бивши управник притвора прекршио правила службе и обавезу да не преноси повјерљиве информације другом извору, а тако "можда" нарушио и углед Трибунала.

Вијеће је констатовало да су неке информације које је Мекфаден преносио америчким дипломатама ирелевантне за судски процес, попут оних које књиге Милошевић чита или колико често разговара са супругом.

Међутим, специфичне информације које се тичу здравља оптуженог и ставова о његовим правним савјетницима, могли би бити од утицаја на судски поступак, закључило је вијеће.

Ипак, како је објашњено, ни објелодањивање ових информација опште природе о томе да су савјетници оптуженог сарађивали са "пријатељем суда" упркос његовом јавном неслагању или да се његово здравље погоршавало због стреса и одбијања да пије прописане лијекове, нису врста информација које би могле утицати на остваривање правде у Трибуналу.

Вијеће којим је предсједавао судија Баконе Молото закључило је да "нема разлога да вјерује" да је одавањем повјерљивих података о животу Милошевића у привору Мекфаден намјерно ометао судски поступак, па је одбило да против њега покрене поступак због непоштивања суда.

Имајући у виду да је Мекфаден прекршио правила службе, вијеће је истакло да његова одлука не искључује други правни лијек, као што су "правне и неправне мјере" у складу са правилима рада у УН, како би се спријечило понављање таквог понашања.Оставите одговор