Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике

Мјештани су извијестили о великим експлозијама у близини Ал-Баба и Јараблуса. Турска је заузела ово подручје у јесен 2016. године у операцији Штит Еуфрата.

понедељак, март 8, 2021 / 14:34

Употреба балистичких пројектила указује на софистицирану операцију против нафтних постројења од стране Асадовог режима. Многи наводи указују да иза напада стоји Русија и режим који, чини се, имају за циљ ускраћивање прихода од нафте сиријским опозиционим групама које подржава Турска.

Турски медији нису спекулисали о томе ко је испалио ракете. Агенција Анадолија, државни канал у Турској, објавио је да је троје људи убијено и десетине рањених.

Речено је да су "испаљене балистичке ракете на регију Тархин округа ал-Баб и регију Ал-Хамран округа Јараблус на граници с Турском.

Балистичке ракете све се више користе у регији. Хути које подржава Иран у Јемену често испаљују балистичке ракете на Саудијску Арабију. Иран је такође тестирао боље и прецизније ракете.

Међутим, употреба ове врсте пројектила ријетка је последњих година у Сирији. Русија је била домаћин разговора о Сирији с Ираном и Турском у ономе што се назива процесом из Астане.

Турска тврди да подржава тзв. Сиријску националну војску (СНА), међутим она се састоји од мноштва наоружаних милиција, од којих се поједине оптужују за екстремизам.

Бијели шљемови су 28. фебруара потврдиле да су сиријски режим и Русија балистичким ракетама Точка гађали подручје источно од Халепа. Видео објављен 6. марта приказује остатке олупине ракете Точка која се наводно користила у нападу на нафтна постројења 5. марта.

Видео од 5. марта приказује ударе и последице напада, као и пронађене фрагменте пројектила.

Вјероватно се тако велики напад не би догодио без знања Русије, без обзира на то које су снаге испаљивале ракете. Неки тврде да је пројектил вјероватно испаљен из зрачне базе Кувеиреис која се налази 30 километара источно од Алепа.

Занимљиво је да напад од 5. марта долази на годишњицу прошлогодишњег руско-турског споразума о прекиду ватре у Идлибу.

извор: nova-zoraОставите одговор