21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике

Мјештани су извијестили о великим експлозијама у близини Ал-Баба и Јараблуса. Турска је заузела ово подручје у јесен 2016. године у операцији Штит Еуфрата.

понедељак, 8 марта, 2021 / 14:34

Употреба балистичких пројектила указује на софистицирану операцију против нафтних постројења од стране Асадовог режима. Многи наводи указују да иза напада стоји Русија и режим који, чини се, имају за циљ ускраћивање прихода од нафте сиријским опозиционим групама које подржава Турска.

Турски медији нису спекулисали о томе ко је испалио ракете. Агенција Анадолија, државни канал у Турској, објавио је да је троје људи убијено и десетине рањених.

Речено је да су "испаљене балистичке ракете на регију Тархин округа ал-Баб и регију Ал-Хамран округа Јараблус на граници с Турском.

Балистичке ракете све се више користе у регији. Хути које подржава Иран у Јемену често испаљују балистичке ракете на Саудијску Арабију. Иран је такође тестирао боље и прецизније ракете.

Међутим, употреба ове врсте пројектила ријетка је последњих година у Сирији. Русија је била домаћин разговора о Сирији с Ираном и Турском у ономе што се назива процесом из Астане.

Турска тврди да подржава тзв. Сиријску националну војску (СНА), међутим она се састоји од мноштва наоружаних милиција, од којих се поједине оптужују за екстремизам.

Бијели шљемови су 28. фебруара потврдиле да су сиријски режим и Русија балистичким ракетама Точка гађали подручје источно од Халепа. Видео објављен 6. марта приказује остатке олупине ракете Точка која се наводно користила у нападу на нафтна постројења 5. марта.

Видео од 5. марта приказује ударе и последице напада, као и пронађене фрагменте пројектила.

Вјероватно се тако велики напад не би догодио без знања Русије, без обзира на то које су снаге испаљивале ракете. Неки тврде да је пројектил вјероватно испаљен из зрачне базе Кувеиреис која се налази 30 километара источно од Алепа.

Занимљиво је да напад од 5. марта долази на годишњицу прошлогодишњег руско-турског споразума о прекиду ватре у Идлибу.

извор: nova-zora