Неџад Бранковић би потопио манастир Рмањ

БАЊА ЛУКА – Градоначелник Бихаћа, Хамдија Липовача, изјавио је да Хидроцентрала на Унцу код Мартин Брода неће бити изграђена све док за то пристанак не да и последњи мјештанин Бихаћа. Он сматра да се, када је ријеч о изградњи хидроцентрале, ради о "страначким играма унутар Федерације БиХ", додајући да не разумије федралну Владу са Неџадом […]

понедељак, април 13, 2009 / 09:02

БАЊА ЛУКА – Градоначелник Бихаћа, Хамдија Липовача, изјавио је да Хидроцентрала на Унцу код Мартин Брода неће бити изграђена све док за то пристанак не да и последњи мјештанин Бихаћа.

Он сматра да се, када је ријеч о изградњи хидроцентрале, ради о "страначким играма унутар Федерације БиХ", додајући да не разумије федралну Владу са Неџадом Бранковићем на челу.

"Исти они људи којима је требало пет година да формирају национални парк `Уна`, од оног момента када су га формирали, ниједну марку из буџета нису дали за њега", рекао је Липовача.

Према плановима Владе ФБиХ и "Електропривреде БиХ", акумулација ове бране требало би да буде у кањону Унца, а због језера би требало бити срушена само једна кућа.

Становништво Унско-санског кантона се прибојава да би акумулационо језеро могло да потопи више од једне куће, као и манастир Рмањ из 15. вијека, који је и важно духовно средиште сјеверне тромеђе БиХ, Лике и Далмације.

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић раније је изјавио да манастир Рмањ треба бити заштићен и да ће се потрудити да "они који можда немају воље да га заштите, испоштују вриједност овог манастира".

Еколошка коалиција унског слива из бихаћа (Екус), међу аргументима против изградње хидроцентрале између осталог наводи да изградња нема економске користи, јер би профит од производње струје имали инвеститори, а не становништво.Оставите одговор