Американци довукли оружје у Бар

БАР – Брод Морнарице САД, УСС Клакринг ФФГ42, боравиће од данас до 16. априла у луци Бар, у склопу америчко-црногорског војног партнерства. Командант брода Скот Смит и 200 чланова посаде, сусрешће се са колегама из Морнарице Црне Горе и заједно са грађанима и члановима локалних заједница у Бару и Улцињу, учествоваће у низу друштвених активности. […]

понедељак, април 13, 2009 / 09:19

БАР – Брод Морнарице САД, УСС Клакринг ФФГ42, боравиће од данас до 16. априла у луци Бар, у склопу америчко-црногорског војног партнерства.

Командант брода Скот Смит и 200 чланова посаде, сусрешће се са колегама из Морнарице Црне Горе и заједно са грађанима и члановима локалних заједница у Бару и Улцињу, учествоваће у низу друштвених активности.

Црну Гору посјетиће 14. априла и командант Здружених снага НАТО-а у Напуљу, и командант америчких поморских снага у Европи и Африци, Марк Фицџералд.

Адмирал Фицџералд ће се састати са високим црногорским цивилним и војним званичницима, најављено је из Амбасаде САД у Подгорици.

Брод "УСС Клакринг" је фрегата са навођеним пројектилима из класе "Оливер Хазард Пери" која, као противподморничко борбено пловило, обезбјеђује заштиту мисија снабдијевања поморских амфибијских снага, војних и трговачких конвоја.

Фрегата је названа по контраадмиралу Томасу Клакрингу, подморничком хероју из рата на Пацифику за вријеме Другог свјетског рата.

Брод је дугачак 138 метара, а широк око 14 метара. Направљен је у држави Мејн 1982. године, а његова матична лука је Мајипорт на Флориди.

Амерички ратни брод угостиће 14. априла највише црногорске званичнике и америчког амбасадора у Црној Гори Родерика Мура. Срећом па Црна Гора још увијек нема неријешених спорова са сусједима (изузев појаса мора у Игалу који припада РС), будући да је истим оваквим срдачним посјетама почео увоз демократије и у Грузији.Оставите одговор