Навукли се на интернет: ЕБРД и Голићка на видео-линку

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић одржала је састанак путем видо-линка са Мануелом Несл, директорицом Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ.

уторак, септембар 22, 2020 / 15:14

(Нама са Фронтал.РС овдје у очи пада да се у саопштењу из Владе РС, на једном мјесту ЕБРД пише латиницом, док је у осталима на српском писму. Већ, вјероватно, одакле се преписује и пресловљава, или како сачинитељу саопштења дође.)

Министар Голић је представила пројекте које Министарство реализује и  нагласила да је досадашња сарадња Републике Српске и ЕБРД у области енергетске ефикасности дала добре резултате.  Разговарало се и о могућностима учешћа EBRD Пројекту енергетске ефикасности кроз пружање дугорочног финансирања Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Пројекат би подразумијевао унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима у Републици Српској, прије свега у објекатима из области просвјете и здравства, а обухватио би провођење сљедећих енергетски ефикасних мјера: изолација зидова и крова, замјена столарије и браварије, замјена кровног покривача, интервенције на систему гријања и расвјете и сл, а ЕБРД  планира, између осталог,  обезбиједити техничку помоћ за припрему пројекта.

Влада Републике Српске ће, на приједлог Министарства, већ на наредној сједници размотрити потписивање Мадатног писма, након чијег усвајања се може очекивати техничка помоћ за припрему пројекта, у вриједности од 500.000 евра.  Саговорнице су се усагласиле да су  неопходна већа улагања у мјере енергетске ефикасности, између осталог,  и због све већих посљедица климатских промјена.

На састанку се разговарало о реализацији Републичког плана управљања отпадом и могућностима сарадње у овој области.Оставите одговор