НАТО плаши становништво Српске надлијетањем француских суперсоничних авиона

Из ЕУФОР-а је саопштено да ће у наредним седмицама изнад БиХ бити изведено неколико тренажних летова млазних авиона. Присјетимо се да је НАТО у току Отаџбинског рата 1992-1995, прво увео "зону забране лета", која је за циљ имала да ускрати ВРС надмоћ у ваздуху, да би онда на крају рата и бомбардовала српске цивилне и војне циљеве.

субота, март 5, 2022 / 21:05

И у овом саопштењу, као у Саопштењу ОС БиХ, сматра се да је "погоршана међународна безбједносна ситуација" што је очигледно став НАТО, који командује и ЕУФОР-ом и ОС БиХ:

"У свјетлу погоршавања међународне безбједносне ситуације, а такође и као мјера предострожности, командант операције Алтеа прихватио је добровољну понуду Француске да се изнад БиХ у наредним седмицама изведе неколико тренажних летова млазних авиона", прецизирано је у саопштењу.

Из ЕУФОР-а истичу да носач авиона "Шарл де Гол" тренутно на обуци у Средоземном мору, те да ће од понедјељка, 7. марта, његове летјелице типа "рафал" изводити прелете преко западног Балкана, укључујући и БиХ.

"У оваквим временима када је безбједносна равнотежа у Европи нарушена, ЕУ показује своју сталну посвећеност и одлучност да подржи безбједно и стабилно окружење у БиХ и на западном Балкану", наводе из ЕУФОР-а.Оставите одговор