Додик: Џаферовић крије срамну ратну прошлост, БиХ је једина земља која не користи своје резерве

"У Централној банци БиХ има 400 милиона евра, односно 800 милиона КМ више него што имамо емисију. Предложеним измјенама добили би новац са покрићем и ова иницијатива је потпуно у складу са европским прописима", истакли су у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ, додајући да је циљ да се олакша живот грађана, развија привреда и настави градња ауто-путева који имају велики значај у привлачењу инвеститора и у Републици Српској и у ФБиХ.

субота, 5 марта, 2022 / 20:53

Измјене Закона о Централној банци БиХ, које је предложио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, омогућиле би да се домаћим вриједносним папирима може трговати на тржишту БиХ, а позитивно би утицало на привреду, развој и бољи живот грађана и у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, речено је Срни у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Према предложеним измјенама закона, и ФБиХ и Република Српска би путем емисије обвезница дошле до јефтиног новца, девизне резерве би остале неокрњене, а аранжман валутног одбора не би био нарушен.

Уз све то, рекли су Срни у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ, Централна банка би учешћем на домаћем тржишту новца подстакла његов развој што би утицало и на јачање повјерења на финансијском тржишту БиХ.

Такође, Централна банка би остварила и зараду од инвестирања у домаће хартије од вриједности што би, у тренутно неповољним условима инвестирања на иностраном тржишту по негативним каматним стопама, ишло и у корист Централне банке, односно остварила би добит.

"Дакле, ријеч је о ограниченој измјени Закона о Централној банци која треба у кризним временима да омогући ослањања на властите изворе на добробит свих у БиХ", појаснили су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Према приједлогу измјена Закона о Централној банци, није дефинисано у шта и на који начин би била усмјерена та средства, већ да се њиховим усвајањем омогући пласирање новца на домаћем тржишту, док би банкарски стручњаци из Централне банке у сарадњи са надлежним министарствима Републике Српске и ФБиХ дали коначан приједлог.

Осврнувши се на изјаве бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића да је, како каже, позната Додикова прича о коришћењу резерви Централне банке БиХ, из Кабинета су нагласила да је познато да је Џаферовић чувар функције и фотеље које годинама користи да би заташкао своју срамну ратну прошлост и истину о ратним злочинима над Србима за које је лично одговоран.

"Очигледно је да се Џаферовић не разумије у економију и потребу измјена Закона о Централној банци БиХ. Срамотно је да неко потпуно неупућен, као што је то Џаферовић износи мишљење без основа. Приједлози закона се и дају да се о њима разговора, али заједно са стручњацима из одређене области, а не неупућени послушник Бакира Изетбеговића. За разлику од Џаферовића, Милорад Додик настоји да ова земља и њени грађани почну боље да живе, да се гради, да се помогне економији, поготово у овим изазовним временима", истакли су из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ, додајући да је БиХ једина земља на свијету која не користи своје резреве.Оставите одговор