Натанијаху Абасу: Немој са Хамасом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је данас палестинског предсједника Махмуда Абаса да одустане од договора о помирењу с исламистичким Хамасом, дан уочи званичног потписивања. „ Позивам Абу Мазена (Абаса) да поништи договор са Хамасом одмах и да изабере пут мира с Израелом,” нагласио је Нетанијаху у саопштењу после састанка с изаслаником четворке блискоисточних мировних посредника […]

среда, мај 4, 2011 / 07:51

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је данас палестинског предсједника Махмуда Абаса да одустане од договора о помирењу с исламистичким Хамасом, дан уочи званичног потписивања.

„ Позивам Абу Мазена (Абаса) да поништи договор са Хамасом одмах и да изабере пут мира с Израелом,” нагласио је Нетанијаху у саопштењу после састанка с изаслаником четворке блискоисточних мировних посредника (УН, САД, ЕУ и Русија) Тонијем Блером.

Израел је одбацио изненађујући договор објављен прошле недеље у Каиру, чији је циљ помирење ривалских палестинских фракција и стварање прелазне владе до избора. Израелски званичници су упозорили да се тиме саботира мировни процес. После тога су истакли да је Хамас осудио убиство лидера Ал Каиде и да је то разлог за бригу.

„ Договор између Абу Мазена и Хамаса задаје тежак ударац мировном процесу. Како мир може бити постигнут са владом у којој половина позива да се Израел уништи и чак похваљује масовног убицу Осаму бин Ладена,” рекао је Нетанијаху.

Палестински лидери бране договор о уједињењу који ће сутра бити потписан на церемонији у главном граду Египта и наглашавају да је помирење са Хамасом одраз дубоке жеље народа да се превазиђу унутрашње разлике.

Хамас и Фатах били су последње четири године у свађи. Хамасовци су силом преузели власт у појасу Газе средином 2007. године и од тада је Фатах владао само другом палестинском територијом, Западном обалом.Оставите одговор