Настављено суђење у случају Еронет

На Жупанијском суду у Мостару данас је настављено суђење у кривичном предмету "Човић и остали" за кривично дјело злоупорабе овласти и положаја у приватизацију фирме мобилне телефоније "Еронет". У оптужници Жупанијског тужитељства Мостар, по заступању тужитеља Зденка Ковача, стоји да су у раздобљу од фебруара до септембра 1999. године првопотужени Драган Човић, предсједавајући Управног одбора […]

понедељак, мај 23, 2011 / 19:45

На Жупанијском суду у Мостару данас је настављено суђење у кривичном предмету "Човић и остали" за кривично дјело злоупорабе овласти и положаја у приватизацију фирме мобилне телефоније "Еронет".

У оптужници Жупанијског тужитељства Мостар, по заступању тужитеља Зденка Ковача, стоји да су у раздобљу од фебруара до септембра 1999. године првопотужени Драган Човић, предсједавајући Управног одбора Јавног подузећа ХПТ д.о.о. Мостар, и другопотужени Маринко Гиља, директор споменутог подузећа, те остали оптужени – бивши чланови Управног одбора тога подузећа: Владимир Шољић, Матан Жарић, Невен Ђукић, Иван Баћак и Славица Јосиповић, користећи свој положај и овлаштења, знајући да ХПТ дугује бившем министарству обране ХВО-а око 4,5 милијуна марака.

Они су имали намјеру да тај дуг не измирују, као и дуг министарству финансија ФБиХ, одлучили пренијети га цесијом на правне особе "Херцеговина осигурање" д.о.о. Мостар , "Алпина Комерц" Широки Бријег и "Крохерцу" АГ Мостар, а затим измирити дуговања продајом власничких удјела, која је ХПТ, као већинаски власник с удјелом од 51 посто оснивачкога капитала, имао у правној особи "Еронет" д.о.о. Мостар.

У доказном поступку саслушани су директор Крохерца (предузеће које је снабдијевало горивом ХВО) Маринко Планинић, директор Алпина Комерца (тада радило на полагање оптичких кабела за ХПТ) Веселко Вукоја и директор Херцеговина осигурања (које је осигуравало припаднике ХВО-а од незгоде) Мирослав Рупчић.

Они су потврдили да су уговоре о цесији потписали с ХПТ-а и Министарства обране 29. 6. 1999. године. Такођер су потврдили да су уговор о преносу удјела у друштву "Еронет" потписали 16. 8. 1999. године. Сви су устврдили како нису имали никакве користи од наведених уговора те да су и даље остала потраживања.

Свједок Стипе Прлић изјавио је како на сједници УОЈПХПТ 2. августа 1999. године, када се гласовало о томе да већински удио ХПТ-а од 51 посто у правној особи "Еронет" прода споменутим трима предузећима, тадашњи члан тога одбора и оптужени Иван Баћак остао суздражан, док је оптужена и тадашња чланица УО Славица Јосиповић изишла прије гласовања о тој точци дневног реда.

Такође, казао је како је гласао против такве одлуке, што међутим није ушло у записник са те сједнице.

Прлић је казао и то да је након 2001. године, када је дошао на мјесто генералног директора ХПТ, односно касније ХТ Мостар, тужбом 2003. године покушао вратити 51 посто удјела у корист ХПТ-а, односно ХТ Мостар, те је пресудом Жупанијског суда Мостар одлучено враћање спорних удјела од спомнута три господарска друштва.Оставите одговор